Eveniment

Bâlciul de la Oltchim: se termină o nebunie şi începe alta? Diaconescu trebuie să aducă azi banii pentru privatizare

Bâlciul de la Oltchim: se termină o nebunie şi începe alta? Diaconescu trebuie să aducă azi banii pentru privatizare

Zi limită pentru Oltchim: Diaconescu, aşteptat cu banii de privatizare şi cu „sacii de bani“ pentru salarii. Mediafax Foto

Autor: Iulian Anghel

01.10.2012, 00:08 1794

Apropierea datei-limită de achi­tare a banilor pentru Oltchim - 1 octombrie - a încins şi spiritele. Diaconescu - sau "DD", cum apare afişat pe ecranele mai tuturor televiziunilor în ultima vreme - a plusat la sfârşitul săptămânii. Nu doar că va aduce cele 45 de milioane de euro pentru Oltchim, dar va veni şi cu sacii de bani pentru plata salariilor restante ale angajaţilor combinatului. Trei milioane de euro "în saci". Data limită: astăzi. Presa va fi, drept urmare, astăzi la poarta Oltchim să-l vadă pe "DD" descărcând sacii cu bani pentru salarii.

Şi asta nu este totul. Diaconescu a susţinut sâmbătă că a prezentat OPSPI (Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie) o variantă de finanţare a companiei cu 91 milioane de dolari. Cu sprijinul Eximbank, una din ultimele bănci de stat.

Banii pentru salarii ar urma să-i ia de la OTP Bank şi ar urma să-i dea salariaţilor înainte de eventuala semnare a contractului cu OPSPI, dacă Guvernul va găsi o soluţie legală în acest sens.

Dar va semna el contractul în ipoteza în care ar avea banii? Nici asta nu este clar. Ascultându-l pe acelaşi Dan Diaconescu, aflăm că şeful OPSPI, Remus Vulpescu, i-ar fi cerut vineri seara să ateste existenţa banilor printr-un extras de cont în original, autentificat, dar că acesta este imposibil de adus până la finalul week-end-ului, şi că, de altfel, reprezentanţii Oficiului nu au dorit să continue negocierile în zilele de sâmbătă şi duminică. Drept urmare, sâmbătă şi duminică nu s-a negociat nimic, aceste negocieri urmând să continue astăzi, înainte de o eventuală semnare a contractului de privatizare.

Zilele trecute întrebarea de pe buzele tuturor a fost: unde este Dan Diaconescu? Ar fi vizitat mai multe ţări unde s-a întâlnit cu personaje importante. (O parte dintre televiziuni au susţinut că, de fapt, s-a relaxat în luxoasa staţiune Nisa.) A discutat chiar şi cu un reprezentant al Ambasadei SUA la Bucureşti - lucru confirmat.

Restul sunt poveşti spuse de însăşi protagonistul acestei megamediatizări de care au beneficiat, de-a lungul vremii, puţini oameni din România. Din aceste relatări am aflat că Diaconescu s-a întâlnit sâmbătă "la un hotel" cu "reprezentanţi ai unor investitori" şi cu persoane care ar urma să administreze Oltchim, iar aceştia l-au sfătuit să nu semneze contractul pentru combinat în condiţiile cerute de OPSPI. Iarăşi dileme şi întrebări: semnează, nu semnează? Are bani, nu are bani?

Guvernul crede că nu-i are, acelaşi lucru l-a spus inclusiv premierul Victor Ponta. Guvernul vrea să vadă banii. Dar a părut, în aceste zile, "prizonierul" lui Dan Diaconescu. Practic, Dan Diaconescu a "plimbat" Guvernul prin hoteluri, prin "străinătăţuri" pe unde a dorit: am bani, dar Guvernul nu vrea să îi ia; semnez, nu semnez; dăm Guvernul în judecată pentru că ar fi încălcat confidenţialitatea discuţiilor pentru Oltchim.

Victor Ponta, constrâns să se apere, a susţinut, pe de o parte, că Diaconescu nu are banii - firma Gliding din Amsterdam ar fi garantat că "DD" dispune de 46 mil. euro într-un cont din Olanda al băncii HSBC -, iar, pe de alta, că nu putea opri procesul pentru că acesta face parte din înţelegerea cu FMI care, altminteri, ar fi blocat revizuirea acordului preventiv cu România (aprobată vineri), disponibilizând a şaptea tranşă, în valoare de 430 milioane DST - drepturi speciale de tragere (513 mil. euro), din suma totală de 3,5 mld. euro.

Joi însă guvernatorul BNR Mugur Isărescu adusese, citat de Mediafax, o oarecare lămurire în această problemă cu FMI: un eşec al privatizării companiei nu va da un semn bun pentru investitori, dar FMI nu a impus drept criteriu pentru aprobarea noii tranşe de împrumut vânzarea combinatului, ci dema­rarea procesului, mai ales că mediul economic extern nu este favorabil.

Ce se va întâmpla începând de astăzi şi într-un caz şi în altul, şi în cazul în care contractul este semnat şi în cel în care nu este?

Potrivit lui Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă (UNPIR), insolvenţa este singura soluţie pentru rezolvarea situaţiei Oltchim deoarece nicio societate cu datorii foarte mari nu poate fi privatizată.

"Nicio societate mare cu datorii foarte mari nu poate fi privatizată. (…) Toate dis­cuţiile privind datoriile, privatizarea cu datorii de 700 de milioane de euro (datoriile Oltchim - n.n.) sunt discuţii inutile. Este evident că oricine cumpără această societate trebuie mai devreme sau mai târziu să plătească cele 700 de milioane de euro şi nimeni nu poate plăti această sumă. PCC (acţionarul minoritar al Oltchim, care a licitat şi el şi a pierdut - n.n.) a venit cu cea mai realistă sumă, având în vedere nivelul datoriilor. În procesul insolvenţei se poate face orice, se poate face restructurare", a spus Stănescu joi, citat de Mediafax.

În plan politic, lucrurile sunt la fel de tulburi. Fosta şi actuala putere îşi pun în spate una alteia eventualul eşec al acestei privatizări. Preşedintele interimar al PDL Bucureşti, Adriean Videanu, a susţinut ieri că acest subiect este întreţinut de guvernul Ponta "din raţiuni strict politice", pentru că USL a scăzut sub 50%, iar procentele Uniunii se duc la Partidul Popular al lui Dan Diaconescu.

Potrivit Mediafax, Videanu a prezentat memorandumul privind Oltchim, aprobat în 15 iulie 2009 de guvernul Boc, din care făceau parte şi Victor Ponta şi Dan Nica.

El a arătat că în urmă cu câteva zile Victor Ponta a afirmat că în guvernul din care făcea parte ca ministru Adriean Videanu s-a vorbit despre anumite probleme legate de Oltchim, dar că nu s-a luat nicio decizie.

Potrivit lui Videanu, memorandumul prevedea, pe baza analizei făcute de Ministerul Economiei şi AVAS, majorarea capitalului social al Oltchim prin conversia în acţiuni a creanţelor AVAS şi acordarea unor garanţii ale statului în valoare totală de până la 339,2 milioane de euro, necesare angajării de către Oltchim a unor credite bancare în valoare cumulată de până la 424 de milioane de euro.

"Domnul Ponta, ca membru al Cabi­netului Boc, a votat pentru acest lucru", a precizat Adriean Videanu.

Ceea ce spune Videanu nu este însă decât "contrareplica", după ce Ponta afirmase de la Bruxelles, unde era la congresul socialiştilor europeni, că PDL un partid de "hoţi" şi de "corupţi" se face vinovat, în exclusivitate, de ceea ce se întâmplă la Oltchim.

Căpuşat de-a lungul anilor, condus până nu de mult de unul dintre cei mai longevivi şi contestaţi acum directori de întreprindere din istoria României, Constantin Roibu, combi­natul de la Râmnicu Vâlcea este într-o situaţie limită.

Dar şi aşa sunt oameni, şi nu puţini, care văd în acelaşi Roibu, în mandatul căruia combinatul a ajuns pe marginea pră­pastiei, salvatorul situaţiei lor disperate.

De altminteri, Roibu a anunţat că Dan Diaco­nescu i-a propus să revină la conducerea Oltchim, dacă afacerea se încheie.

Cu datorii acumulate în ultimii ani de aproximativ 700 mil. euro (majoritatea către Electrica şi CFR), Oltchim a fost, de-a lungul anilor, una dintre găurile negre ale economiei. Cine astupă această gaură?

Diaconescu susţine că vine astăzi cu "sacii de bani" - 3 mil. euro - să plătească salariile celor peste 3.000 de angajaţi ai combinatului. Dar câţi saci de bani mai trebuie de aici înainte doar pentru plata salariilor la Oltchim, în condiţiile în care şansele lui de reabilitare rapidă, aşa cum sunt ele văzute astăzi, sunt sumbre?

Dacă privatizarea eşuează, procesul se reia în câteva luni, a anunţat premierul Ponta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO