Eveniment

Banca Mării Negre pregăteşte finanţări de 80 mil. € pentru bănci şi companii locale

Banca Mării Negre pregăteşte finanţări de 80 mil. € pentru bănci şi companii locale

Autor: Mihaela Claudia Medrega

15.03.2011, 23:56 92

Black Sea Trade and Development Bank (BSTDB), o instituţie decredit deţinută de 11 guverne din regiunea Mării Negre, negociazăcu trei bănci şi cinci companii din România încheierea unorparteneriate de finanţare de aproximativ 70-80 mil. euro, potrivitpreşedintelui instituţiei, Andrei Kondakov.

"Până acum au fost finanţate 22 proiecte în România cu 220 mil.euro, ceea ce reprezintă 10% din portofoliul total. Dintre acesteasunt active şase proiecte, totalizând 94 mil. euro. Strategia deţară pe patru ani urmează să fie aprobată în board la sfârşitullunii aprilie. Potrivit strategiei, în România ar urma să fiefinanţate în următorii patru ani 15 proiecte, în valoare de până la200 mil. euro", a declarat Kondakov.

Cu o participaţie de 14%, România este al patrulea mare acţionar alinstituţiei financiare după Rusia, Turcia şi Grecia. "România estea patra ţară vizitată. Luni am avut discuţii cu reprezentanţiiMinisterului Finanţelor, pentru că de acolo vine capitalul băncii,cu BNR ca să aflăm ce se întâmplă în cadrul acordului cu FMI, UE şiBM. De asemenea, am avut întâlniri cu Agenţia de Întreprinderi Micişi Mijlocii să vedem cum putem să fim mai implicaţi în acestsector", a spus Valentina Siclovan, vicepreşedinte pentruTrezorerie, Buget şi Manage­mentul Riscului al BSTDB.

Ea a menţionat că, din păcate, România nu a fost foarte prezentă înportofoliul băncii pentru că înainte de criza financiară companiileaveau alte opţiuni, iar costurile nu au fost atractive pentruclienţii români. Banca se pregăteşte să lanseze o emisiune mare deobligaţiuni, în valoare de 500 mil. dolari, potrivit preşedintelui."Ultima emisiune importantă de obligaţiuni a fost în mai 2009.Preţul a fost egal cu Libor plus 4,75 puncte procentuale. Privindretrospectiv şi la preţurile actuale, este un preţ mare, dar atuncipărea destul de rezonabil. Acum cotaţiile în cele mai bune cazurisunt de două ori mai mici, deci atât de mult s-a îmbunătăţitsituaţia băncii."
Instituţia are 105 proiecte în portofoliul activ, în valoare de 1,1mld. euro.

Printre clienţii şi partenerii băncii figurează ministere,municipalităţi, bănci, companii private. Suma minimă care poate săfie împrumutată este de 4 mil. euro, iar valoarea maximă de 38 mil.euro. Banca acordă atât finanţări pentru proiecte şi investiţii încapital, cât şi garanţii.
Black Sea Trade and Development Bank a avut anul trecut un profitnet de 12 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO