Eveniment

Banca Mondială: România stă bine, străinii pot înfiinţa aici SRL-uri în doar 11 zile

07.07.2010, 23:29 21

Investitorii străini pot înfiinţa o societate cu răspunderelimitată (SRL) pe piaţa locală în 11 zile, procesul respectivnecesitând doar şapte etape, ceea ce plasează România pe locul doiîn lume, după Slovacia, în ceea ce priveşte uşurinţa cu care seînfiinţează o societate cu capital străin, potrivit unui studiu alBăncii Mondiale (BM).

Străinii pot înfiinţa companii pe piaţa românească mai repededecât în alte ţări din regiune, având în vedere că în Bulgariaaceştia trebuie să aştepte 20 de zile, în Cehia 18 zile şi înPolonia 33 de zile. În Bulgaria însă este nevoie de doar cinciproceduri pentru înfiinţarea unei companii străine.

"Înfiinţarea unei societăţi cu capital străin în România are locpuţin mai repede decât media regională, dar mult mai rapid decâtmedia globală", se arată în raportul instituţiei. De exemplu,pentru înfiinţarea unei societăţi cu capital străin în Europa şiAsia Centrală este nevoie de 22 de zile şi opt proceduri, în timpce la nivel global este nevoie de 42 de zile şi zece proceduri.

În România, investitorii au voie să investească în orice sectoral economiei, cu excepţia sectoarelor de transport aerian naţionalşi internaţional, unde participaţia străină la capital estelimitată ca şi în alte ţări europene la 49%, potrivit studiului BM.Restricţia nu se aplică însă investitorilor din Zona EconomicăEuropeană.

Înfiinţarea unei societăţi cu răspundere limitată în România decătre un investitor străin este uşurată inclusiv de faptul căacesta din urmă nu are nevoie de o aprobare specială pentruinvestiţii, aşa cum se întâmplă în alte ţări. În schimb, legislaţiadin România interzice unei societăţi cu răspundere limitată cuacţionar unic să fie unica fondatoare şi acţionară a unei altesocietăţi cu răspundere limitată.

În plus faţă de procedurile impuse pentru o companie autohtonă,companiile-mamă care înfiinţează o filială în România trebuie să-şilegalizeze şi să-şi traducă documentele în străinătate. Totodată,legislaţia încurajează companiile străine care vor să-şiconstruiască un sediu în România să cumpere terenul pe care esteamplasată clădirea respectivă.

"În România, închirierea terenurilor nu este o opţiune pentrucompaniile care doresc să ridice construcţii pe terenuri.Reglementările române privind construcţiile impun ca orice persoanăcare solicită autorizaţie de construire să aibă un interesimobiliar, spre deosebire de un drept personal, cum ar fi o arendă,asupra terenului menţionat. Din acest motiv, cel mai adeseacompaniile străine cumpără teren", se arată în studiul BM.

Codul Civil nu prevede o durată maximă de închiriere, dar înpractică durata închirierii nu depăşeşte 10-15 ani, potrivitreprezentanţilor instituţiei. Contractele de închiriere permit înanumite cazuri chiriaşului să subînchirieze sau să ipotechezeterenul închiriat.

În România, închirierea terenurilor nu este o opţiune pentrucompaniile care doresc să ridice construcţii pe terenuri.Reglementările române privind construcţiile impun ca orice persoanăcare solicită autorizaţie de construire să aibă un interesimobiliar, spre deosebire de un drept personal, cum ar fi o arendă,asupra terenului menţionat. Din acest motiv, cel mai adeseacompaniile străine cumpără teren, se arată în raportul BM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO