Eveniment

Banca Mondiala: Vedem o serie de semnale de alarma pentru economie

16.01.2008, 18:44 18

Vulnerabilitatile economiei romanesti sunt mai mari decat in alte tari in curs de dezvoltare, una dintre cauze fiind nivelul ridicat al deficitului de cont curent, a declarat ieri Hans Timmer, economist principal in cadrul Bancii Mondiale (BM).
El a facut aceasta afirmatie in cadrul prezentarii raportului "Perspective economice globale 2008" si in contextul crizei financiare din Statele Unite.
"Vedem o serie de semnale de alarma pe partea de macroeconomie. Intr-o perioada scurta de timp, deficitul de cont curent s-a deteriorat semnificativ", a afirmat Timmer.
El a aratat ca nivelul ridicat al deficitului de cont curent din Romania si perspectivele de crestere a acestuia au generat reactii, imediat dupa inceperea crizei din Statele Unite. Astfel, rata de schimb a cunoscut o crestere puternica in Romania, in timp ce in alte tari in curs de dezvoltare monedele nationale s-au apreciat.
Totodata, Timmer a aratat ca, in timp ce indicii bursieri din alte state emergente au crescut, in Romania mai degraba au stagnat.
"Nu este un motiv de panica, dar aceste lucruri arata ca situatia nu este sustenabila", a spus Timmer.
Economistul Bancii Mondiale a mai atras atentia ca politica fiscala a Romaniei ar trebui sa fie mai prudenta.
De asemenea, printre minusurile eco-nomiei romanesti se mai afla cresterea cheltuielilor pentru consum si modul de finantare a deficitului de cont curent, crede Timmer.
Raportul BM analizeaza si modul in care tehnologia se raspandeste la nivel mondial si impactul acesteia asupra tarilor in curs de dezvoltare.
Una dintre concluziile raportului este ca diferentele de tehnologie se restrang la nivel mondial, iar in ceea ce priveste Romania performantele tehnologice reprezinta circa 45% din media tarilor cu venituri ridicate.
Potrivit raportului, cresterea economica a Romaniei va incetini in acest an la 5,9%, sub nivelul prognozat de autoritatile romane, comparativ cu un nivel estimat de 6,1% pentru anul 2007.
Pentru 2009, analistii anticipeaza o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5,5%. Estimarile Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) indica o crestere economica de 6,5% in 2008 si 6,1% in 2009. Pentru anul trecut, CNP indica un avans al PIB de 6,1%.
Expertii BM anticipeaza pentru 2008 adancirea considerabila a deficitului de cont curent, la 15,3% din PIB, comparativ cu nivelul anuntat pentru anul trecut, de 13,9% din PIB.
Pentru 2009, analistii internationali au estimat un deficit de 14,9% din produsul Intern Brut.
Prognozele Bancii Mondiale sunt superioare celor ale Comisiei Nationale de Prognoza. Astfel, Comisia anticipeaza un deficit de cont curent de 13,6% din PIB pentru acest an, fata de 13,4% in anul 2007. Tot 13,4% din PIB este si deficitul estimat pentru 2009 de CNP.
"Deficitele de cont curent (de peste 12% din PIB) din Bulgaria, Georgia, Letonia, Lituania si Romania raman ingrijoratoare", se arata in raport.

Vosganian vede inflatia peste 5%
Inflatia se va situa in acest an intre 5 si 5,5%, peste intervalul tintit de BNR, iar deficitul de cont curent va ajunge la 13,6% din Produsul Intern Brut, potrivit ministrului economiei si finantelor Varujan Vosganian. Ministrul finantelor, prezent la un forum organizat de Euromoney la Viena, a spus ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 6,5%. La finele anului 2007, inflatia a urcat la 6,57%, cu 1,5 puncte peste intervalul tintit de BNR, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,64% in ultima luna a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica. In ceea ce priveste inflatia din acest an, tinta stabilita de Guvern si BNR este de 3,8% plus/minus un punct procentual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO