Eveniment

Bancherii si oamenii de afaceri, disputa de doua ore asupra costului finantarii. Cum comentati?

Bancherii si oamenii de afaceri, disputa de doua ore asupra costului finantarii. Cum comentati?

Vladimir Cohn (Ecopack), Mihai Bogza (Bancpost), Lucian Croitoru (BNR), Constantin Stroe (Dacia), George Mucibabici (Deloitte), Dan Pascariu (UniCredit Tiriac Bank) si Dan Sucu (Mobexpert) s-au pus ieri de acord asupra unui singur lucru: lipsa de incredere a romanilor in ce le rezerva viitorul a influentat negativ consumul. Ce a dus la aceasta neincredere? Aici parerile sunt impartite

18.09.2009, 00:00 44

Bancherii si oamenii de afaceri au discutat aprins ieri, timp dedoua ore, la sedinta deschisa de redactie ZF Expert, despre rolulbancilor in 2009 si despre costul finantarii si impactul acestuiaasupra economiei. Dezbaterea a fost transmisa live pe siteulwww.zf.ro.

Dan Sucu, proprietarul Mobexpert, Vladimir Cohn, presedinteleEcopack si Constantin Stroe, vicepresedinte la Dacia Renault, pe deo parte, si Dan Pascariu, presedintele UniCredit Tiriac Bank siMihai Bogza, Vladimir Cohn (Ecopack), Mihai Bogza (Bancpost), Lucian Croitoru (BNR), Constantin Stroe (Dacia), George Mucibabici (Deloitte), Dan Pascariu (Unicredit Tiriac Bank) si Dan Sucu (Mobexpert) au explicat ieri cum a schimbat criza modelele de business din Romania, din banci si din companiipresedintele Bancpost, pe de alta parte, au discutat despresituatia creditarii. Bancherii au spus ca majorarile de dobanzi nuau fost semnificative si ca acestea reflecta o crestere a riscului.La discutie au mai participat George Mucibabici, chairman alDeloitte Romania, si Lucian Croitoru, consilier al guvernatoruluiBNR.

"Este exclus ca economia sa se dezvolte din moment ce costurilecrizei nu sunt impartite echitabil intre banci si companii. Amrenuntat sa ne facem bugete si prognoze pe mai mult de trei luni dezile. In 2010 mi-ar parea bine daca as ramane la o afacerecomparabila cu cea din 2009", a declarat Dan Sucu, proprietarulgrupului Mobexpert, cel mai mare jucator roman din industriamobilei, cu afaceri de 170 mil. euro si aproape 3.000 de angajati.Compania Mobexpert, care a inregistrat o scadere a comenzilor cu12% in al doilea trimestru, se numara printre grupurile care aucontractate credite de valoare mare, atat credite de investitii petermen lung, cat si linii de credite care de obicei se negociaza peun an.

Firma a incercat sa ramburseze anticipat pe cat posibil. Sucusustine ca incearca sa mentina pretul produselor la nivelul celorde anul trecut, dar se confrunta cu costurile ridicate alecreditelor bancare. "Atitudinea bancilor mi se pare necinstita.Bancile pot ingheta creditarea fie prin oprirea finantarilor, fieprin practicarea unor dobanzi foarte mari", a spus el.

Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia-Renault, a sustinut carespecta strategia Bancii Nationale Romane (BNR), dar nu este deacord cu ea. "Problema finantarii in Romania este una foarte durasi legata de doua lucruri: neincrederea bancilor in succesulafacerilor si lipsa de curaj a agentilor economici". Bancile suntagenti privati care nu trebuie sa subventioneze pierderile dineconomia reala, apreciaza insa George Mucibabici, chairman alcompaniei de consultanta si audit Deloitte Romania.

Pe de alta parte, Dan Pascariu, presedintele Unicredit TiriacBank, spune ca este falsa afirmatia ca bancile au taiat creditarea.Bancile nu au taiat creditarea, ci a scazut cererea de credite. "Lacreditele corporatiste scaderea cererii a fost de 50%, iar pesegmentul de retail de 90%. Daca cererea la mobila si masini ascazut, e firesc ca si cererea de credite sa scada."

Mihai Bogza, presedintele Bancpost, subliniaza ca bancile nusunt decat niste intermediari financiari si ca dobanzile vor fireduse in momentul in care mediul economic si costurile definantare vor permite. In opinia lui,bancile au incercat sa creasca marjele de profit, dar modificarileefectuate nu au fost substantiale pentru ca si Euribor ascazut.

"Cresterea dobanzilor a fost justificata din punct de vederebirocratic. Pe de alta parte, la baza creditarii exista piata. Dacaexista cerere pentru credite, bancile dau credite. Daca piata dedesfacere este la zero, o banca nu poate sa ofere credite celorcare lucreaza pe aceasta piata", a spus Vladimir Cohn, proprietarulEcopack. Anii 2007 si 2008 au fost ani din alt film, din altaparte, de aceea nu ar mai trebui sa vorbim sau sa ne raportam laacesti ani. "Ne-am intors la nivelul din ianuarie 2005, putereanoastra economica este egala cu cea din 2005", mentioneazaCohn.

E nevoie de incredere in piata

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, apreciaza caactuala criza economica a venit din afara, dar in mod cert ar fivenit si din interior. "Intrarile de capital au inundat economiaromaneasca din 2002 pana in 2008 si au produs tendintenesustenabile. Miscarea economiei este ciclica: in timpul fluxuluiPIB-ul creste, rata de schimb se apreciaza, rezervele banciicentrale cresc rapid, iar pretul activelor urca. In timpulrefluxului asistam la o depreciere a monedei, la caderea PIB si laajustarea contului curent si a pretului activelor", explica el.Canalele prin care s-a sapat criza: taierea finantarii externe,comertul (scaderea exporturilor), deprecierea cursului de schimb siingrijorarea si neincrederea oamenilor, potrivit lui Croitoru.

Tot el sustine ca trebuie refacuta increderea la nivelul pieteiprin promovarea de politici eficiente, orizontul de incertitudineal companiilor fiind foarte apropiat.

Legat de incredere, omul de afaceri Dan Sucu spune ca este greusa o refaci atunci cand oamenii vad ca ratele pe care trebuie sa leplateasca in contul creditelor contractate de la banci au crescut."Pentru businessul meu costul banului pentru clientul final esteesential. Este o prostie sa incerci sa transferi costurile bancaresau de curs asupra clientilor, pentru ca pe o astfel de piata nupoti sa cresti", a sustinut el, adaugand faptul ca face totposibilul ca pretul in lei al produselor comercializate sa ramanala acelasi nivel. Si proprietarul producatorului de ambalaje decarton Ecopack spune ca desi a scazut pretul la tona de hartie cuaproape 45%, costurile de productie raman ridicate din cauzafaptului ca leul este supraevaluat. "Cea mai mare parte aproductiei este exportata, iar acum avem costuri de productie carela un curs valutar de 4,2 lei un euro nu sunt justificabile. Leulmai trebuie sa se deprecieze cu cel putin 10%. Am pierdut multepiete si acum este foarte greu sa reintram pe ele."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO