Eveniment

Bancile, acuzate ca nu dau credite fermierilor si franeaza dezvoltarea

Bancile, acuzate ca nu dau credite fermierilor si franeaza dezvoltarea

In lipsa finantarii, fermierii mai mult s-au uitat la utilaje decat au cumparat la targul anual de agricultura Indagra

19.10.2009, 00:00 57

Presedintele Traian Basescu a atacat ieri dur sistemul bancarspunand ca bancile au o pozitie in defavoarea beneficiarului dinagricultura, potrivit Mediafax.

"Nu au nicio justificare, pentru ca Guvernul a intervenit prinfondul de garantare. Nu au niciun risc sa piarda bani. Va trebui samai avem o ultima discutie cu bancile, sa intelegem foarte bine:vor sa fie banci in sistemul bancar romanesc sau au cumva in vedereo franare a dezvoltarii Romaniei. Trebuie sa ne spuna deschis", aspus Basescu, prezent la targul anual de agricultura Indagra, carese desfasoara in aceste zile la Romexpo in Bucuresti. De asemenea,presedintele a anuntat ca este posibil ca Guvernul sa sprijine CECpentru a suplini lipsa unei astfel de institutii. Radu Ghetea,presedintele CEC Bank, nu a dorit sa comenteze pe marginea acestuisubiect.

Fermele obtin cu greu finantare. In lipsa unei banci agricole,institutiile bancare cer garantii foarte mari si nu aplica dobanzipreferentiale ca in alte state europene.

In Polonia, de exemplu, dobanda la creditele pentru agriculturaera de 6,5% la imprumuturile in zloti, conform Bancii Nationale aPoloniei, fata de 7,4% in cazul creditelor pentru achizitii delocuinte sau 15,4% pentru credit card-uri. De altfel, bancacentrala a Poloniei prezinta separat dobanzile la creditele pentrufermieri, dat fiind importanta acestui sector pentru economiapoloneza. In Romania, Banca Nationala nu are in rapoartele saledate despre dobanzile si volumul creditelor pentru agricultura. Ingeneral, dobanzile pentru agricultori la creditele in lei sunt decirca 20-25%. Pe langa acestea, garantiile cerute determinacompaniile sa renunte la ajutor. De exemplu, compania DANIV dinjudetul Teleorman, care exploateaza 1.000 ha de teren agricol, asolicitat un credit la CEC in valoare de 1,9 mil. lei (0,4 mil.euro) pentru achizitia de utilaje agricole, pentru care i s-a cerutsa garanteze cu mijloace fixe cu o valoare de trei ori mai maredecat cea a creditului. Bancile nu doresc franarea dezvoltariiRomaniei, potrivit lui Robert Arsene, directorul general alAgricover, companie care a rulat in agricultura afaceri de 91 mil.euro in 2008.

"Bancile isi folosesc resursele unde vad riscuri mai mici.Astazi, cand pot credita statul avand riscuri minore, interesulpentru alte sectoare este foarte scazut. Mai mult, in agriculturaterenurile nu sunt considerate drept o garantie solida pentru cainca nu exista o piata coerenta, iar companiile mici au extrem deputine active. Situatia lor financiara este departe de a arataatractiva", crede Arsene.

Doua dintre programele cele mai importante din agricultura,Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), care permitedezvoltarea mediului rural si programul "Primul siloz", lansat anulacesta pentru a-i ajuta pe fermieri, prin intermediul uneorcertificate agricole garantate de Fondul de Garantare, sa obtinacredit de la banci, nu au avut rezultate la fel de vizibile si dincauza reticentei bancilor.

Circa 30% dintre proiectele depuse pentru PNDR sunt retrase decatre beneficiari din lipsa de cofinantare, pentru ca majoritateanu au banii necesari investitiei pana se face decontul de laUniunea Europeana, potrivit Ministerului Agriculturii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO