Eveniment

Bancile au adus cel mai mult capital strain in februarie

Bancile au adus cel mai mult capital strain in februarie

Click pentru imaginea marita

11.04.2007, 19:13 12

Principalele majorari de capital din a doua luna a anului au fost in domeniul bancar, in industria auto si in domeniul asigurarilor. Astfel, portughezii de la Millennium BCP au venit cu cel mai mare aport de capital din luna februarie, de aproape 40 de milioane de euro. Banca Millennium a fost inregistrata la Registrul Comertului tot in luna februarie si va demara operatiunile in Romania in luna septembrie a acestui an, potrivit unor declaratii ulterioare ale oficialilor bancii.
Totodata, MKB, noul actionar majoritar al bancii Romexterra, a facut o majorare de capital de aproape 22 de milioane de euro.
Investitii importante au fost facute si in industria auto de catre DaimlerChrysler si Trelleborg Automotive, acestea majorandu-si capitalul cu aproximativ 8 milioane de euro, respectiv 6 milioane de euro.
Trelleborg Automotive, reprezentanta din Romania a producatorului suedez de subansambluri auto Trelleborg, a anuntat la sfarsitul anului trecut ca ar putea reloca, in primul semestru din 2007, o unitate de productie de subansambluri auto din Marea Britanie in Romania si Spania, proiect care ar putea ajunge la circa 30 mil. euro. Trelleborg a finalizat recent in Romania o fabrica de produse antivibratie.
Si distribuitorul de articole termosanitare Merloni TermoSanitari Romania si-a majorat capitalul cu 7 mil. euro, compania distribuind pe piata locala centrale termice, boilere si aparate de aer conditionat din gama marcilor Ariston, Chafoteaux & Maury, Radi, Simat si Sitam.
Totodata, grupul financiar grec de asigurari EFG a investit aproximativ 6,8 milioane de euro in cele doua companii de asigurari cu care a intrat pe piata locala, EFG Eurtolife Asigurari de Viata si EFG Eurolife Asigurari Generale.
In luna ianuarie a acestui an, majorarile straine de capital au depasit 205 milioane de euro fata de aproximativ 110 milioane de euro in aceeasi luna a anului precedent, in principal datorita majorarii de capital facuta la BCR, care a fost de 115,4 milioane de euro. Aceasta a asigurat jumatate din majorarile de peste un million din prima luna a anului, insa cu toate acestea reprezentantii Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) au mentionat ca aportul de capital de la BCR nu este de fapt o investitie propriu-zisa, ci un transfer de actiuni, ca urmare a preluarii.
Urmatoarea majorare de capital din prima luna acestui an a fost cea realizata de Bamesa Otel, care activeaza in domeniul siderurgic. Firma e controlata de grupul european siderurgic Arcelor si de catre compania spaniola Bamesa, fiind infiintata pentru a procesa si distribui produse siderurgice in Romania. Arcelor si Bamesa au anuntat in luna iulie ca vor investi, pana in 2008, suma de 30 milioane de euro pentru a construi la Topoloveni (judetul Arges) un centru de servicii pentru produse din otel, unde se vor realiza produse destinate industriei auto si echipamente electrocasnice.
In primele doua luni ale anului nu au lipsit nici investitiile in imobiliare sau in constructii, sectorul cu una dintre cele mai dinamice cresteri din Romania. Printre acestea se numara majorarea de capital de aproape 5 milioane de euro facuta in februarie de Hornbach, precum si majorarea de 6,7 milioane de euro a S-Park Offices din ianuarie, sau cea a Estel Invest de peste 3 milioane de euro.
Subscrierile de capital la firmele cu participatie straina reprezinta o componenta care se ia in calcul la cuantificarea investitiilor straine directe.
La inventarierea acestui indicator mai sunt cuprinse imprumuturile acordate de firmele straine subsidiarelor din Romania, precum si profitul reinvestit al companiilor.
Investitiile straine directe au atins, in prima luna a anului, o valoare totala de 394 de milioane euro, din care aproximativ doua treimi au reprezentat participatii la capital si profit reinvestit, iar diferenta - credite intragrup, potrivit datelor BNR.
Investitiile straine au avut o performanta mult sub nivelul inregistrat in ianuarie 2006, cand BNR a raportat un total de 699 de milioane de euro, ceea ce inseamna o scadere de 43%.
Agentia Romana pentru Investitii Straine estimeaza ca in acest an investitiile straine directe se vor ridica la sapte miliarde de euro, in scadere fata de nivelul de 9,1 miliarde euro din 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO