Eveniment

Bancile considera ca este mai rentabil sa imprumute statul la o dobanda 5,25% in euro decat sa dea credite

Bancile considera ca este mai rentabil sa imprumute statul la o dobanda 5,25% decat sa dea credite

Ministrul Finantelor Gheorghe Pogea, incearca sa finanteze deficitul bugetar pe piata interna, in conditiile in care transele din imprumutul extern au fost amanate. Necesarul de finantare al Romaniei pana la sfarsitul anului este de 5 mld. euro

09.11.2009, 23:30 21

Succesul emisiunii de obligatiuni in valuta, lansata deMinisterul Finantelor la sfarsitul saptamanii trecute, sirespingerea sau acceptarea partiala a ofertelor bancilor pentrutitlurile in lei din ultima perioada dau de inteles ca Trezoreria ainceput sa prefere finantarile in valuta pentru acoperireadeficitului de lichiditati.

Dupa ce vineri a atras de la banci 793,8 mil. euro, dublu fatade nivelul planificat, ieri Finantele au vandut pe piatainterbancara certificate de trezorerie cu scadenta de 1 an de numai104,3 mil. lei, reprezentand aproximativ 9% din valoareaprogramata, de 1,2 mld. de lei, la un randament mediu de 10% pe an.La licitatia precedenta cu astfel de titluri de la sfarsitul luniioctombrie Trezoreria a respins toate ofertele bancilor, situatierepetata si la licitatia cu obligatiuni pe 5 ani din 5noiembrie.

Cerere de la banci a existat pentru titlurile de stat in leiemise de Finante, insa pe piata interbancara, Trezoreria a preferatin ultima perioada sa se concentreze pe mentinerea palierului de10% pentru randamentele platite bancilor, chiar cu pretul de aatrage doar o parte din sumele propuse la fiecare licitatie sau dea refuza in totalitate ofertele de cumparare ale bancilor.

Vineri, interesul bancilor pentru cumpararea obligatiunilor invaluta a fost destul de ridicat, ceea ce arata ca institutiile decredit locale au suficiente lichiditati in euro, dar si spatiupentru majorarea expunerii pe titluri de stat. Valoarea programataa licitatiei a fost de 400 mil. euro, insa cererile bancilorcomerciale au totalizat 1,47 mld. euro. Licitatia de vineri este adoua cu titluri de stat in valuta, dupa ce Finantele au obtinut inaugust 447 mil. euro tot la un randament de 5,25% pe an. Bancile aucumparat titluri in cont propriu de 654,7 mil. euro, diferenta de139,1 mil. euro fiind achizitionata in contul clientilor.

"A fost o incercare reusita pentru Ministerul Finantelor. S-arputea sa fie o reorientare spre emisiuni in valuta. Depinde de labanca la banca ce limite au pentru investitii in titluri de stat.Se pare ca mai exista spatiu pentru cresterea expunerii bancilor petitluri de stat", a declarat Rozalia Pal, economistul-sef alUniCredit Tiriac Bank. Ea a precizat ca si din perspectiva bancilordevine rentabil, astfel de plasamente fiind o investitie buna, cuun risc scazut.

RBS Bank, MKB Romexterra Bank si Banca Comerciala Carpatica auparticipat la licitatia cu obligatiuni in valuta lansate deMinisterul Finantelor la sfarsitul saptamanii trecute, insa nu aucumparat titluri.

La licitatie au fost prezente toate cele 13 banci careactioneaza ca dealeri primari, numar uzual si in cadrullicitatiilor pentru vanzarea de titluri in lei.

In conditiile in care statul se confrunta cu o lipsa acuta delichiditati dupa ce transele din imprumutul extern au fost amanate,in ultima perioada au existat si discutii pentru reeditarea unuiimprumut de tip "club loan" similar cel din iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO