Eveniment

Bancile, in faliment doar cu acordul BNR

16.02.2010, 23:05 63

Banca centrala a finalizat proiectul legislativ prin care semodifica prevederile referitoare la falimentul institutiilor decredit, una dintre modificari fiind stabilirea obligativitatiiacordului BNR pentru declansarea procedurii, a declarat BogdanOlteanu, viceguvernator al bancii centrale.

"Modificarile le vom discuta cu reprezentantii Asociatiei Romanea Bancilor si ulterior vor fi transmise Guvernului spre legiferare.Vom face eforturi sa incadram prevederile in sistemulconstitutional romanesc. Se intareste rolul BNR, precum si roluladministratorului special", a spus Olteanu.

Viceguvernatorul bancii centrale a precizat ca actul normativtrebuie sa intre in vigoare la sfarsitul lunii martie, aceastafiind una dintre conditionalitatile structurale agreate cu FMI.Termenul initial pentru finalizarea legislatiei privindrestructurarea bancilor si cea privind insolventa a fost 30noiembrie, insa a fost decalat pentru martie 2010.

Potrivit intelegii cu FMI, va fi acordata prioritate lainsolvabilitate creantelor depozitarilor si acelasi rang deprioritate Fondului de Garantare a Depozitelor.

In ceea ce priveste trimiterea firmelor in insolventa, bancheriiau inceput sa vorbeasca inca de la jumatatea anului trecut ca adevenit un "sport national". Bancile au atentionat ca nu vor dadrumul la credite cat timp insolventa ramane o procedura facilaprin care antreprenorii sa se poata eschiva de la platacreditelor.

Olteanu coordoneaza in BNR, din toamna anului trecut, Directiade Statistica, Informatica, Directia Juridica si se ocupa de un nouinfiintat comitet de armonizare legislativa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO