Eveniment

Bancile si imobiliarele au adus la buget in 9 luni sume aproape triple fata de 2007

16.11.2008, 20:32 19

O crestere semnificativa a colectarilor, de peste 2,4 ori, s-a inregistrat si in domeniul imobiliar, in ciuda corectiilor inregistrate pe aceasta piata. Comparativ cu celelalte companii care activeaza in economie, bancile au posibilitatea sa realizeze plati trimestriale anticipate in contul impozitului pe profit, reprezentand 25% din impozitul anticipat pentru tot anul, determinat pe baza impozitului din anul precedent actualizat cu indicele de inflatie.

Ceilalti contribuabili obligati la plata impozitului pe profit trebuie, in prezent, sa declare si sa plateasca impozit pe profitul trimestrial pana la data de 25 a primei luni urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul, sistemul simplificat de plata a impozitului urmand sa fie generalizat din 2010.
Incasari in crestere semnificativa, de circa 2,4 ori, au fost raportate si pe segmentul imobiliar, unde sumele colectate din impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal au urcat cu 140,3%, la 710,8 mil. lei (195 mil. euro), potrivit datelor transmise de Ministerul Economiei si Finantelor pentru ZF.
Evolutia poate fi explicata in special prin modificarile legislative care au stabilit ca toate sumele din aceste tranzactii ajung la bugetul de stat, bugetele locale fiind private de aceasta sursa de finantare.
Desi de la jumatatea anului au fost consemnate primele scaderi fata de anul trecut ale numarului tranzactiilor imobiliare, notarii spun ca la opt luni s-a mentinut totusi un avans fata de intervalul similar de anul trecut.
Scaderea numarului de tranzactii vine pe fondul mentinerii incertitudinilor legate de evolutia pietei imobiliare, in contextul crizei financiare internationale.
In conditiile in care accesul la finantari a devenit mai dificil, atat pentru dezvoltatori, cat si pentru cumparatori, au aparut si corectii de preturi.
Fata de primele noua luni de anul trecut, romanii au castigat mai mult si au adus mai multi bani la buget, incasarile din impozitarea salariilor urcand in primele noua luni cu 33,9%, la 9,37 mld. lei. Statul a castigat in perioada ianuarie - septembrie din impozitarea salariilor o suma apropiata de cea adusa la buget de agentii economici, de 9,45 mld. lei, dar ritmul de crestere a sumelor colectate din taxarea salariilor a fost mai accelerat decat cel din impozitarea profiturilor companiilor, care au avansat cu circa 27%.
Majorarea salariilor si remiterile romanilor din strainatate s-au reflectat in cresterea consumului, precum si in majorarea vanzarilor pe segmentul imobiliar si auto, tendintele temperandu-se insa in ultimele luni.
Cresteri importante au fost raportate si la nivelul sumelor colectate din impozitarea castigurilor bursiere, desi tendinta s-a temperat fata de prima jumatate a anului. Incasarile din taxarea veniturilor din transferul titlurilor de valoare au avansat in perioada ianuarie-septembrie cu 65,3%, la 436 mil. lei, nivelul ridicat al sumelor colectate putand fi pus in parte pe seama platilor anticipate in contul impozitului anual.
Statul a castigat in primele noua luni din impozitarea dividendelor 1,05 mld. lei, in crestere cu 19%, iar sumele obtinute din impozitul pe veniturile din dobanzi au crescut cu 33,8%, la 294 mil. lei.
Operatiunile de vanzare-cumparare de valuta la termen au adus la buget sume reduse, de 135.457 lei, in usoara crestere fata de incasarile din 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO