Eveniment

Bancile si tranzactiile imobiliare au adus la buget de trei ori mai multi bani decat anul trecut

Bancile si tranzactiile imobiliare au adus la buget de trei ori mai multi bani decat anul trecut
30.07.2008, 18:15 10

Statul a incasat in prima jumatate a anului din impozitarea profitului bancilor circa 451,9 mil. lei (123 mil. euro), suma de aproape 4 ori mai mare decat cea raportata pentru aceeasi perioada a anului trecut, o crestere importanta a incasarilor, de 2,7 ori, fiind vizibila si pe segmentul imobiliar.
Bancile au realizat in primele cinci luni ale anului un profit net de circa 439 mil. euro, in crestere cu 35% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Comparativ cu celelalte companii care activeaza in economie, bancile au posibilitatea sa realizeze plati trimestriale anticipate in contul impozitului pe profit, reprezentand 25% din impozitul anticipat pentru tot anul, determinat pe baza impozitului din anul precedent actualizat cu indicele de inflatie.
Ceilalti contribuabili obligati la plata impozitului pe profit trebuie, in prezent, sa declare si sa plateasca impozit pe profitul trimestrial pana la data de 25 a primei luni urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul, sistemul simplificat de plata a impozitului urmand sa fie generalizat din 2010. Avansul incasarilor din impozitarea profitului agentilor economici a fost mult mai redus, cresterea din perioada ianuarie -iunie fiind de 21,8%, la 6,06 mld. lei (1,65 mld. euro).
O crestere importanta, de circa 2,7 ori, a fost inregistrata pe segmentul imobiliar, sumele colectate din impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal urcand cu 171,5%, la 461,4 mil. lei (125,7 mil. euro). Evolutia poate fi explicata in special prin modificarile legislative care au stabilit ca toate sumele din aceste tranzactii ajung la bugetul de stat, bugetele locale fiind private de aceasta sursa de finantare.
Desi in mai si iunie luni au fost consemnate primele scaderi fata de anul trecut ale numarului tranzactiilor imobiliare, notarii spun ca la nivelul semestrului s-a mentinut un avans de aproape 10% fata de intervalul similar de anul trecut, la 249.792. Sistemul de taxare a tranzactiilor imobiliare a fost modificat incepand cu 2007, taxa de timbru si impozitarea cu 16% a tranzactiilor incheiate de persoanele fizice care realizau profit din vanzarea imobilului fiind inlocuite cu impozitarea tuturor tranzactiilor in care vanzatori sunt persoane fizice, indiferent daca realizeaza sau nu profit. Nivelul impozitului este cuprins intre 1% si 3%, in functie de valoare si data dobandirii.
Majorari semnificative au fost raportate si la nivelul sumelor colectate din impozitarea castigurilor bursiere, care s-au dublat, incasarile pe veniturile din transferul titlurilor de valoare urcand in perioada ianuarie-iunie cu 116%, la 340,6 mil. lei (92,8 mil. euro).
Nivelul ridicat al sumelor colectate poate fi pus pe seama platilor anticipate in contul impozitului anual, precum si a castigurilor mai mari realizate de investitori fata de aceeasi perioada din 2007, in conditiile in care a fost mentinut sistemul de impozitare caracterizat prin aplicarea a doua cote diferentiate, de 1% si 16%, in functie de perioada de detinere a actiunilor. Din impozitarea dividendelor statul a incasat in primul semestru 681,6 mil. lei (185,7 mil. euro), cu 16% mai mult fata de acelasi interval de anul trecut, iar sumele colectate din impozitul pe veniturile din dobanzi au urcat cu 27,3%, la 186,6 mil. lei (50,8 mil. euro).
Operatiunile de vanzare-cumparare de valuta la termen au adus la buget sume reduse, de 107.132 de lei (29.191 de euro), dar in crestere cu 18% comparativ cu incasarile din 2007. In ceea ce priveste sumele colectate din taxarea veniturilor obtinute din valorificarea drepturilor de proprietate imobiliara, avansul a fost de 88,6%, la 50,6 mil. lei (13,8 mil. euro), iar impozitarea veniturilor din activitati independente a generat venituri bugetare de 232,2 mil. lei (63,26 mil. euro), in crestere cu 53,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO