Eveniment

Barclays: Atenţie la urmările mişcărilor de stradă

Barclays: Atenţie la urmările mişcărilor de stradă

Barclays recomandă vânzarea de lei şi achiziţia de euro, cumpărarea de CDS-uri pentru datoriile româneşti

Autor: Bogdan Cojocaru

18.01.2012, 00:05 1019

Protestele de stradă din ultimele zile, cu epicentrul în Bucureşti şi ecouri în multe dintre marile oraşe ale ţării, au atras atenţia mass-media din întreaga lume. Băncile nu puteau nici ele să rămână impasibile la evenimentele din România.

Banca britanică Barclays apreciază că protestele reflectă, printre altele, o dispută legată de modul în care ar trebui reformat sistemul de sănătate. Protestele pe această temă s-au amplificat, o ţintă devenind în special preşedintele Traian Băsescu, se arată într-un raport al instituţiei.

"Unii românii şi-au exprimat frustrarea legată de programul de ajustare economică. Teme ale protestelor sunt reducerile de salarii şi de locuri de muncă efectuate de guvern, tăierile în programele de asistenţă socială şi majorările de taxe. Frustrările au dus la violenţă şi furturi, care au cauzat răniri", menţionează raportul.

Barclays explică în continuare că guvernul implementează reforme struc­turale de a doua generaţie pentru sistemul de sănătate, educaţie, transport, admi­nistrarea taxelor şi impozitelor şi privatizări, însă problema sănătăţii a intrat în centrul atenţiei. În perioada sărbătorilor de iarnă, guvernul a introdus în Parlament un proiect de reformă generală a sistemului de sănătate care include participarea sectorului privat, notează Barclays.

Cu toate acestea, aplicarea principalelor idei are nevoie de clarificare. Contrar recomandărilor Băncii Mondiale, serviciile medicale de urgenţă au fost incluse în proiectul de reformă. Aceste servicii sunt considerate a fi o parte a sistemului de sănătate care funcţionează eficient şi care nu ar trebui tratate ca alte componente. "Subsecretarul de stat pentru serviciile de urgenţă, doctorul Raed Arafat este îngrijorat că reformele ar putea compromite calitatea serviciilor de urgenţă. Preşedintele Băsescu l-a criticat dur, iar Arafat a demisionat. Demonstraţiile de joi au avut ca scop iniţial susţinerea lui Arafat. Ulterior, demonstranţilor li s-au alăturat protestatari care se opun programelor guverna­mentale", notează sursa citată.

Barclays arată că, potrivit autorităţilor, 9.000 de persoane au participat la nivel naţional la proteste şi subliniază că, având în vedere cazurile asemănătoare din trecut, numărul real este probabil de două trei ori mai mare.

Barclays anticipează noi proteste şi recomandă prudenţă

"Protestele dau curs unui sentiment anti-Băsescu, dar şi nemulţumirilor legate de măsurile de austeritate introduse de guvern. Acestea nu schimbă regulile jocului, dar reprezintă ceva negativ pentru guvern deoarece România a fost destul de tăcută. Noi demonstraţii vor urma probabil având în vedere alegerile parlamentare locale care vor fi organizate prosibil în noiembrie 2012", scrie Barclays.

Prin prisma evenimentelor din România, banca recomandă vânzarea de lei şi achiziţia de euro, cumpărarea de CDS-uri pentru datoriile româneşti. Banca anticipează instabilitate în privinţa evoluţiei economiei româneşti înaintea alegerilor în caz că guvernul va introduce noi măsuri nepo­pulare.

Analiştii Barclays au lăudat toamna trecută România, considerând că ţara aduce cea mai mare surpriză pozitivă din regiune cu creşterea economică de 4,4% înregistrată în T3.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO