Eveniment

Barclays vede acum o creştere economică de 1%

Autor: Claudia Medrega

23.03.2011, 23:41 30

Barclays Capital, divizia de investi­ţii a uneia dintre cele maimari bănci din lume, şi-a îmbunătăţit estimarea privind evoluţiaeconomiei României, anticipând un plus de 1% pentru acest an şi ocreştere de 1,5% în 2012.

Banca avea la sfârşitul anului trecut una dintre cele maipesimiste prognoze privind creşterea economică din România în 2011,de doar 0,4%. "Au început să apară semne economice pozitive.Creşterea economică a fost uşor pozitivă în trimestrul al patruleadin 2010, după un declin abrupt în al treilea trimestru, şiindicatorii pentru primul trimestru din 2011 sunt încurajatori. Pebaza tendinţelor pozitive din ultimele luni am majorat prognozanoastră de creştere economică pentru 2011 la 1% an/an, anticipândcă investiţiile şi consumul se vor stabiliza şi exporturile netevor contribui la o creştere pozitivă pentru întregul an", semenţio­nează în raportul trimestrial al băncii privind pieţeleemergente.

Prognoza recentă a Barclays rămâne totuşi sub estimarea dinprimăvara anului 2010, când banca vedea un plus al PIB de 2,8%pentru 2011. Anul trecut economia s-a contractat cu 1,3%, PIB-ulajungând la 513,6 mld. lei (122 mld. euro).

Majoritatea progno­zelor pentru 2011 indică o creştere aeconomiei inclusă în inter­valul 0,5-1,5%. Potrivit estimărilorau­to­rităţilor române şi FMI, economia ur­mează să înregistreze înacest an o creştere de 1,5%. După anunţarea datelor peste aşteptăriprivind evoluţia economiei în 2010, analiştii locali au spus că segândesc să-şi îmbună­tăţească estimările privind creştereaeconomică. "Economia a plătit un cost ridicat pentru măsurilefiscale dure intro­duse la jumătatea anului 2010, suferind orecesiune în W. În ciuda unei creşteri eco­nomice mai lente şi apresiunii asupra veni­­turilor, încasările buge­tare s-auîmbunătăţit peste estimări. Performanţa eco­no­mică pare să fie înproces de recu­perare. Cu un deficit fiscal ajuns la un nivelrezonabil şi cele mai grele măsuri de austeritate în spate,economia pare să fie în revenire", susţin analiştii Barclays.

Banca britanică anticipează atingerea ţintei de deficit bugetarîn acest an, setată la 4,4% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO