Eveniment

Basescu: Actuala criza economica este in egala masura un risc si o sansa

Basescu: Actuala criza economica este in egala masura un risc si o sansa

Traian Basescu, presedinte: Romania nu va adopta euro prea curand in contextul in care in ultimul an moneda nationala s-a depreciat cu aproape 40%, ceea ce afecteaza cele 500.000 de familii cu credite in valuta, de aceea BNR a trebuit sa inaspreasca conditiile de a lua un imprumut.

09.03.2009, 19:25 56

Potrivit sefului statului, Romania dispune de finantari pe termen lung neutilizate cu BEI, BM si BERD in valoare de 3,55 miliarde de euro, insa la acestea am inceput sa platim credite de neutilizare in valoare de milioane de euro anual.

De asemenea, a mai spus Basescu, valoarea fondurilor structurale nerambursabile acordate incepand cu 2004 se ridica la 5,5 miliarde euro.
"Asta inseamna un total de 9 miliarde euro, din care daca am utiliza anul asta 4 miliarde, ne-am face datoria fata de romani in contextul crizei", a mai spus Basescu.
Basescu a acuzat fosta guvernare liberala a lui Calin Popescu-Tariceanu de iresponsabilitate, pentru ca a transformat sectorul public intr-o povara avand in vedere ca din totalul de 300.000 de locuri de munca create in ultima perioada jumatate - 160.000 - au fost create in sectorul de stat.
"Acest lucru a impovarat major statul si a facut ca acesta sa cheltuiasca in plus anul trecut 5 mld. euro. pentru salariile din sectorul public. In ciuda cresterii economice, celtuielile sociale au ajuns la 10,5% din PIB, a mai spus seful statului.
Facand referire la dorinta Romaniei de a adera la zona euro, Traian Basescu a apreciat ca acest lucru nu se va intampla prea curand.
"Romania nu va adopta euro prea curand in contextul in care in ultimul an moneda nationala s-a depreciat cu aproape 40%, ceea ce afecteaza cele 500.000 de familii cu credite in valuta, de aceea BNR a trebuit sa inaspreasca conditiile de a lua un imprumut. Pe scurt, creditele au fost mai scumpe din cauza risipei din sectorul de stat", a mai spus Basescu in fata Parlamentului.
In ceea ce priveste situatia bancilor, presedintele roman a apreciat ca acestea trebuie sa flexibilizeze conditiile de creditare.
"Bancile prefera sa lucreze cu un numar mic de companii, multe dintre ele companii de stat decat sa dea credite IMM-urilor. Este necesar ca bancile sa flexibilizeze conditiile de creditare", a declarat Basescu.
Basescu a apreciat ca actuala criza economica este in egala masura un risc pentru Romania, dar si o sansa, apreciind ca reforma ar trebui sa fie cuvantul de ordine in aceasta perioada. Declansarea de catre Guvern a programului de reformare a statului poate fi sansa Romaniei de a iesi modernizata si implicit mai puternica din perioada de criza, a spus seful statului.
El a apreciat ca Parlamentul trebuie sa devina un factor mai activ de asigurare a coerentei politicilor guvernamentale. In opinia sefului statului, daca reforma nu e dusa la capat, un guvern nu-si justifica existenta.
In ceea ce priveste modul de actiune prin care trebuie sa fie confruntata fata de criza financiara, Basescu a dat asigurari ca Romania nu sustine protectionismul si se pronunta impotriva fragmentarii pietei interne a UE si ca respecta rolul Comisiei Europene ca garant al principiilor pietei interne a blocului comunitar. Aceste declaratii au fost facute in contextul in care la nivelul UE o serie de guverne, precum cel al Frantei au fost acuzate de protectionism din cauza unor masuri anticriza.
Discursul presedintelui a fost urmat de o serie de reactii ale celorlalti lideri politici, presedintele PSD si al Senatului, Mircea Geoana, apreciind ca prin discursul sau, Basescu a incercat sa fuga de cartoful fierbinte numit "acordul cu FMI".
Geoana a mai declarat ca spera ca centura de siguranta evocata de presedinte, reprezentata de acest acord, sa nu se transforme intr-una de castitate.
La randul sau, presedintele Curtii de Conturi Nicolae Vacaroiu a apreciat dupa discursul presedintelui Basescu ca Romania are nevoie indiscutabil de un imprumut extern, intrucat situatia actuala obliga la aceasta, aratand ca se vehiculeaza sume in jurul a 15-20 de miliarde de euro.
 
Tariceanu raspunde "cameleonului Basescu"
 
Fostul premier Calin Popescu-Tariceanu, a carui administratie a fost dur criticata de presedinte, a declarat ca seful statului este "cameleonul perfect", cu un discurs plin de acuze si minciuni. Tariceanu l-a criticat pe Basescu pentru ca a spus ca trebuie acord cu FMI pentru ca asa cere UE. "O sa va spun cateva lucruri despre acest discurs al presedintelui Romaniei, un discurs politic, un discurs in buna traditie a domniei sale, plin de acuze, de minciuni si de afirmatii false. (...) Am constatat ca domnul presedinte este cameleonul perfect", a sustinut Calin Popescu Tariceanu. El a explicat, referindu-se la statutul de "cameleon", ca presedintele a vorbit in plen cu o seninatate surprinzatoare "despre cheltuielile electorale care s-ar fi facut anul trecut de vechiul guvern, cu adresare explicita", si a anuntat ca va transmite presei toate scrisorile pe care i le-a trimis lui Basescu pentru stoparea promulgarii Legii de majorare a salariilor profesorilor. Tariceanu a sustinut ca "un acord cu FMI ar fi un certificat de incapacitate pentru actulalul guvern".
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels