Eveniment

Băsescu anunţă austeritate, iar miniştrii lui Boc majorări de subvenţii şi reduceri de TVA

Băsescu anunţă austeritate, iar miniştrii lui Boc majorări de subvenţii şi reduceri de TVA

Foto Cristina Nichituş

Autor: Iulian Anghel

29.08.2011, 00:08 1250

Pus faţă în faţă cu criza care muşcă din economie, preşedintele Traian Băsescu cere Guvernului austeritate şi responsabilitate în cheltuirea banilor publici. Miniştrii Cabinetului şi demnitari mai mari sau mai mici din partidul de guvernământ anunţă însă măsuri care uneori se abat de la această direcţie.

Ministrul muncii Sebastian Lăzăroiu a anunţat ieri că numărul beneficiarilor de sub­ven­ţie la căldură va creşte, iar plafonul pentru care acestea se vor acorda va fi majorat la două zile după ce ministrul dezvoltării Elena Udrea anunţa că în Guvern se discută despre reducerea TVA pentru alimentaţia din turism la 9% - şi asta după ce partidul de guvernă­mânt a respins, de-a lungul vremii, în Parlament, mai mul­te iniţiative ale opoziţiei de reducere a Taxei pe Valoare Adăugată la alimentele de bază.

Aflat la cel de-al doilea mandat, Băsescu şi-a asumat încă de anul trecut rolul solului care aduce veştile rele, el fiind cel care a anunţat tăierea cu 25% a veniturilor salariaţilor la stat şi tăierea pensiilor cu 15% (măsură respinsă de Curtea Constituţională). În urmă cu două luni, preşedintele susţinea reducerea subvenţiilor pentru căldură cu următorul argument: "Şi eu primesc subvenţie şi o primeşte şi George Copos şi Dinu Patriciu şi Boc. Copos (...) dacă are un apartament de 200 de metri pătraţi şi îl încălzeşte de la încălzirea centrală primeşte o subvenţie mult mai mare decât un pensionar care stă într-o garsonieră".

În cadrul celui mai important partid de guvernământ, PDL, sunt însă două curente, unul care merge pe austeritate maximă impusă de realitate şi altul care, în perspectiva alegerilor, ar vrea o relaxare.

Înaintea reizbucnirii turbulenţelor pe pieţele financiare internaţionale, la începutul acestei luni, au fost voci în partidul de guvernământ care anunţau o creştere a salariilor bugetarilor încă din octombrie, punct de vedere amendat public de şeful statului care a acuzat ceea ce el a numit populismul unei astfel de măsuri.

Ieri Sebastian Lăzăroiu a anunţat că statul nu va mai subvenţiona căldura pentru cei cu venituri mari, adăugând însă că numărul beneficiarilor de ajutoare de încălzire va creşte de la 200.000 de familii anul trecut la 330.000 de familii. La o subvenţie medie de 90 lei pe familie acest lucru înseamnă o majorare a cheltuielilor de la bugetul de stat de la 180 mil. lei la aproximativ 300 mil. lei. Rămâne la latitudinea autorităţilor locale dacă menţin sistemul propriu de subvenţii pentru căldură. În România sunt 1,4 milioane de familii racordate la CET-uri.

La finele săptămânii trecute Elena Udrea anunţa şi ea că în Guvern există o discuţie privind reducerea TVA pentru alimentaţia din turism la 9%.

"Există acum o discuţie în Guvern prin care încercăm să aducem TVA-ul de 9% şi în alimentaţia din turism. Astăzi TVA-ul în turism este 9% însă numai pentru partea de cazare şi mic dejun. Există o solicitare mai veche a industriei de turism ca şi pentru restul alimentaţiei din turism TVA să fie 9%", a declarat Udrea.

Întrebat vineri la Radio România Actualităţi despre această posibilitate, premierul Emil Boc a evitat să se pronunţe tranşant: "Dacă, din punctul de vedere economic, va fi posibil acest lucru, îl vom face! Dacă nu va fi posibil, nu îl vom face! Orice măsură nouă trebuie foarte bine analizată, văzut impactul bugetar pe care îl are, pentru că România şi-a recâştigat stabilitatea macro-economică şi toţi care se uită la România astăzi ne cer în primul rând stabilitate şi predictibilitate. Nu spun nici da, nici nu! După evaluările care se vor face, vă voi putea da un răspuns fundamentat".


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO