Eveniment

Băsescu anunţă din inima Deltei Dunării că susţine proiectul Roşia Montana

Băsescu anunţă din inima Deltei Dunării că susţine proiectul Roşia Montana

Autor: Iulian Anghel

19.08.2011, 00:03 898

Controversatul proiect al exploatării aurului la Roşia Montana şi-a găsit un susţinător la vârf în persoana preşedintelui Traian Băsescu. Aflat ieri în Deltă, la Sulina, preşedintele a susţinut că proiectul "trebuie făcut cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor".

Preşedintele a împins Guvernul pe acest drum, în condiţiile în care, la începutul lunii, premierul Emil Boc anunţase că aşteaptă opinia specialiştilor înainte de a lua o decizie în privinţa investiţiei socotite la 1 mld. euro: "Problema este ca Guvernul să aibă curaj să spună, în primul rând românilor, că acest proiect trebuie început şi dus la bun sfârşit".
Proiectul are susţinători care văd în deschiderea exploatării o sursă de venituri şi mulţi critici totodată. Ungaria are obiecţii majore pentru că exploatarea aurului ar urma să se facă cu ajutorul cianurilor care, în caz de accident, ar fi fatale pentru mediu. Ungaria are încă în minte deversarea accidentală din anul 2000 de la Baia Mare ce au dus la importante deversări de cianură în Tisa şi apoi în Dunăre. Un accident la Roşia Montana ar polua grav nu doar mediul local, ci şi râurile începând cu Arieş, Mureş, Tisa şi Dunăre şi apoi Marea Neagră, spun contestatarii proiectului care este dezvoltat de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).
RMGC estimează costul proiectului la 1 mld. dolari şi speră să extragă în jur de 300 de tone de aur. Pe piaţa internaţională preţul aurului creşte puternic, o uncie de aur troy (31,1 grame) fiind ieri cotată la un preţ record de 1.815 dolari. Preţul de exploatare a unei uncii este în medie de 180 de dolari, ceea ce înseamnă că din exploatarea de la Roşia Montana s-ar putea obţine miliarde de dolari, susţin partizanii proiectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO