Eveniment

Basescu: Bancile nu-si fac datoria fata de economie

Basescu: Bancile nu-si fac datoria fata de economie
04.06.2009, 18:11 15
Bancile trebuie sa isi faca datoria fata de economie si sa scada dobanzile, chiar daca asta inseamna sa accepte un profit mai mic, a afirmat presedintele Traian Basescu, criticand totodata abordarea foarte conservatoare fata de risc a bancherilor.
"Reactia bancilor nu este multumitoare si o consider incorecta. Eu le-am propus un parteneriat, iar astazi am avut numai plangeri....ce sa mai faca statul. Dar este timpul ca bancile din Romania sa faca si ele ceva pentru economia romaneasca", a spus Basescu miercuri-seara la TVR1. Aceasta este prima interventie publica a presedintelui critica la adresa bancilor. Miercuri dupa-amiaza presedintele a avut o intalnire cu sefii bancilor mari din sistem si conducerea BNR. Intalnirea nu a fost insa urmata imediat de o conferinta comuna de presa, asa cum s-a intamplat, spre exemplu, in luna martie.
"Daca urmariti ce s-a intamplat dupa ce s-a incheiat acordul de finantare externa cu FMI si Uniunea Europeana si dupa ce BNR a luat decizia de reducere a rezervelor minime obligatorii, veti vedea ca dobanzile au scazut. Ceea ce nu se poate face public este ca o banca sa iasa si sa spuna ca a redus dobanzile la depozite. Ar trebui insa urmarit, pentru ca o sa vedeti ca dobanzile au scazut si vor scadea in continuare", a replicat ieri Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. El a aratat ca pana la sfarsitul anului se asteapta ca dobanzile la depozitele in lei sa coboare la o singura cifra, iar cele la credite sa urmeze aceasta tendinta.

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO