Eveniment

Băsescu îi vrea afară din aparatul de stat pe incompetenţi şi "nepoţi"

Autor: Mediafax

02.08.2011, 16:19 338

Preşedintele Traian Băsescu a pledat, marţi, la RRA, pentrucontinuarea disponibilizărilor în sectorul bugetar, afirmând că, înprezent, curăţarea aparatului de stat de incompetenţi este onecesitate absolută, el exprimându-şi speranţa că "vor fiîndepărtaţi chiar nepoţii".

"Vorbim despre disponibilizările de la stat ca şi cum ar ficrimă. Trebuie susţinută economia privată, sectorul privat prinlansare de investiţii, pentru că acolo se creează locuri de muncă ,iar statul din ce în ce mai mult trebuie să devină discret încheltuielile pe care le face. (...) Eu am mult respect pentru mareparte din funcţionarii publici. În acelaşi timp, nu pot să nuobserv ce se întâmplă la vamă, urmare a activităţii funcţionarilorpublici, ce se întâmplă prin poliţie din timp în timp, urmare aactivităţilor publice. De ce credeţi că merge atât de greuabsorbţia fondurilor europene? Nu miniştrii fac proiectele, numiniştrii le aprobă, nu miniştrii le supraveghează. Noi ne-amobişnuit să scăpăm foarte uşor spunând ministrul e vinovat.Ministrul cere, dar nu se absorb banii europeni în primul rânddatorită funcţionarilor", a declarat Traian Băsescu la RRA.

El a fost întrebat ce garanţii pot fi că disponibilizările sevor face după criterii corecte.

"Garanţii nu dă nimeni, dar este interesul oricărui ministru cadisponibilizările să se facă prin îndepărtarea din aparatul de stata celor care consumă bani degeaba . Deci, îmi pare foarte rău. Ospun şi nu o spun prima dată: curăţarea aparatului de stat deincompetenţi este o necesitate absolută, pentru că acolo se fac...Să nu credeţi că ministrul ia şpaga de la ştiu eu ce firmă, o iafuncţionarul. Să nu credeţi că ordinea facturilor o stabileşteministrul. Sunt nişte funcţionari acolo care spun: dau bani lafirma asta, asta o trecem mai în spate... Să nu credeţi căproiectele le aprobă ministrul, le verifică ministrul. Nu, suntacei funcţionari despre care dumneavoastră spuneţi: iardisponibilizări? Disponibilizări până când schimbăm aparatul destat cu unul competent. Avem funcţionari competenţi, cum, în modegal, avem funcţionari incompetenţi şi corupţi. De acestecategorii, prin restructurări, trebuie să scăpăm. Responsabilitateaşi a primarului, şi a preşedintelui de consiliu judeţean, şi aministrului, şi a secretarilor de stat, ca procesul de diminuare acheltuielilor de funcţionare a statului să aibă, printre altele, caşi prioritate, şi selecţia corectă a oamenilor", a mai spus şefulstatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO