Eveniment

Basescu isi aroga incheierea crizei din invatamant

28.11.2005, 18:28 13

Profesorii decid la inceputul acestei saptamani daca suspenda sau nu greva generala care a intrat in a patra saptamana dupa ce ieri, la ultimele negocieri la care a participat, in mod neasteptat si neanuntat, si presedintele Traian Basescu, Guvernul a imbunatatit usor oferta cresterilor salariale de la 11,5%, procent propus sambata seara de premierul Calin Popescu-Tariceanu, la 11,83%.

Totul s-a petrecut in vremea in care premierul Calin Popescu-Tariceanu era plecat din tara, o situatie care nu este noua.

Ministrul de stat Gheorghe Pogea (PD), care a condus negocierile, a afirmat ca Basescu a venit in calitate de mediator. Sambata seara, seful statului se aflase la Slobozia, unde a discutat cu un profesor aflat in greva foamei si l-ar fi convins sa renunte la acest gest.

Pana saptamana trecuta Guvernul afirma ca nu poate sa mareasca salariile profesorilor cu un procent mai mare de 8%, dar la finele saptamanii premierul anunta ca Executivul va mai gasi 1.000 mld. lei vechi, (27 mil. euro) astfel incat majorarea sa creasca la 11,5%. Aceasta este ultima oferta, a spus Tariceanu. Dupa negocierile de ieri, petrecute in vremea in care premierul era plecat la o reuniune internationala la care au participat sefii de state si de guverne din UE, oferta a fost majorata, cu putin, la 11,83%.

Majorarea salariala in sistemul educatiei cu 11,83% este o decizie corecta, in masura in care poate contribui la deblocarea situatiei din invatamant si nu va implica nici un risc privind deteriorarea situatiei economice, a declarat, in Spania, Tariceanu. "M-am consultat telefonic cu vicepremierul Pogea. Solutia este in interiorul mandatului pe care l-a avut sa poarte negocieri cu reprezentantii sindicatelor din invatamant. Nu sunt diferente importante fata de solutia schitata ieri (sambata - n.r.), nici din punctul de vedere al modalitatii in care a fost decisa majorarea salariala, nici din punctul de vedere al costurilor", a spus Tariceanu.

Este pentru a doua oara cand presedintele Traian Basescu se asaza pe scaunul premierului pe cand acesta este plecat in strainatate si tot pentru a doua oara cand Basescu vine pe neasteptate la o negociere cu profesorii. Atunci, Guvernul s-a vazut obligat sa admita ca va creste alocatiile din PIB pentru invatamant la 5%, un procent de 1,1% fiind insa alocat pentru proiecte.

La prima interventie a lui Basescu in negocierile cu profesorii, liderii PNL

i-au reprosat presedintelui gestul, afir-mand ca el doreste astfel sa submineze Guvernul.

Ieri, premierul, aflat in Spania la implinirea a zece ani de la debutul "procesului Barcelona" (o actiune pentru intarirea cooperarii la Marea Mediterana), a fost ponderat, afirmand ca prezenta lui Traian Basescu la negocieri este benefica, daca detensioneaza conflictul de munca. El a trebuit insa sa admita ca nu a fost anuntat de interventia sefului statului, dar nu a comentat acest lucru. In urma cu doua luni presedintele a mai venit neanuntat la Palatul Victoria pentru a prezida o reuniune privind inundatiile, pe cand premierul era plecat in Slovacia la o intalnire a liberalilor europeni, acolo unde Tariceanu a fost reales in functia de vicepresedinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO