Eveniment

Basescu la BCE: Trecem la moneda europeana in 2014

03.06.2008, 20:25 13

Presedintele Traian Basescu si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, au participat, ieri, la Frankfurt, la aniversarea a zece ani de la infiintarea Bancii Centrale Europene.
Din punctul de vedere al Romaniei, scopul principal al vizitei este declararea oficiala a intentiei autoritatilor de la Bucuresti privind adoptarea euro in 2014.
Oficialii romani considera obiectivul adoptarii euro in 2014 drept realist, insa destul de greu de realizat, avand in vedere evolutiile internationale. Programul vizitei la Frankfurt a cuprins participarea sefului statului si a guvernatorului BNR la dejunul aniversar oferit de presedintele BCE si la ceremonia dedicata aniversarii a zece ani de la infiintarea bancii.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat saptamana trecuta ca obiectivul adoptarii euro in 2014 trebuie asumat de clasa politica inca de pe acum pentru a putea deveni realizabil. Declaratia sa a venit dupa ce atat presedintele Basescu, cat si ministrul finantelor Varujan Vosganian au sustinut public tinta BNR de a trece la euro in 2014, semnaland astfel existenta sprijinului politic pentru demersul bancii centrale.
Deocamdata, BNR nu a anuntat o strategie detaliata pentru adoptarea euro, dar a atentionat ca tinta ar putea fi ratata daca inflatia nu va scadea pana anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels