Eveniment

Basescu le cere bancherilor sa reduca dobanzile la credite

Basescu le cere bancherilor sa reduca dobanzile la credite
03.06.2009, 19:02 19

Presedintele Basescu le cere bancherilor sa nu mai tina dobanzile la niveluri exagerate, dar bancherii raspund ca nu pot da credite la dobanzi mai mici decat cele la care se imprumuta statul, adica 11% pe an la lei.

Bancile trebuie sa raspunda "pozitiv" pentru ca Guvernul si-a indeplinit obligatiile, a afirmat ieri presedintele Traian Basescu, dupa o intalnire cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si conducatorii mai multor banci importante din sistem.
"Prin acest raspuns pozitiv inteleg asigurarea resurselor pentru cofinantarea proiectelor din fonduri europene in conditii rezonabile, adica fara dobanzi exagerate", a spus Basescu, citat de Mediafax.
Presedintele a precizat ca in cadrul intalnirii nu au fost luate decizii, ci a fost realizat un bilant al parteneriatului pe care il propusese in iarna, intre Guvern, banci si BNR. Principala realizare a Guvernului notata de presedinte a fost incheierea acordului de finantare externa, cu FMI si UE.
Intalnirea presedintelui cu bancherii - a treia incepand din iarna trecuta - vine acum in contextul in care Guvernul cauta solutii pentru demararea proiectului "Prima casa", prin care vizeaza relansarea finantarilor imobiliare.
Pana acum, peste 20 de banci s-au aratat interesate sa participe la programul "Prima casa", depunand oferte indicative de produse de creditare, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax. Dobanzile propuse de banci sunt insa foarte variate. La creditele in euro costul anual efectiv urca de la 5,5% pe an la 14% pe an, iar la lei variaza intre 13% si 23% pe an. Dobanzile sunt calculate in functie de indicatorii de referinta ai pietelor monetare (EURIBOR la euro si ROBOR la lei), la care bancile adauga marje fixe. Potrivit surselor citate de Mediafax, cele mai scazute costuri in euro au fost indicate de BRD si Alpha Bank, iar pentru lei cea mai buna oferta indicativa a fost propusa de CEC Bank.
Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, a spus ca nivelul dobanzilor este esential pentru functionarea acestui program.
"Cheia discutiilor este nivelul dobanzilor. La dobanzi mari, putini oameni se vor putea califica. (...) O dobanda rezonabila ar fi cu 1% mai mult decat se indatoreaza statul", a spus Van Groningen.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO