Eveniment

Băsescu somează guvernul să ducă la capăt privatizarea CFR Marfă

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Iulian Anghel

05.08.2013, 20:41 137

Preşedintele Traian Băsescu a organizat ieri o conferinţă de presă pe subiectul CFR Marfă, susţinând că gu­ver­nul trebuie să facă toate demersurile pentru privatizarea com­paniei. Primul pas ar fi, în opinia sa, publicarea în Mo­nitorul Oficial a hotărârii de guvern privind compania fero­viară care ar deschide calea semnării contractului de privatizare.

„Ce este important acum e ca guvernul să nu blocheze procedurile, pentru că statul român va plăti dacă el blochează procedurile. Dacă este să se rateze privatizarea, ca re­prezentant al statului, aş vrea să se rateze din cauza partene­ru­lui şi nu din cauza lipsei de curaj pe care eu, statul, o am la un moment dat în a continua procesul. Pentru că blocarea pro­cesului de privatizare din cauza guvernului României nu va face decât să aducă daune de milioane în procese care vor dura ani, dar vor fi extrem de costi­si­toa­re la final“, a afirmat Băsescu.

Băsescu a reiterat că nu CSAT, care s-a întrunit săptă­mâna trecută, trebuie să decidă privatizarea, ci guvernul. Guvernul a susţinut în trecut că această privatizare nu poate fi dusă la capăt fără o decizie favorabilă în CSAT.

Preşedintele a men­ţio­nat ieri că modul cum s-a desfăşurat pro­cesul de licitaţie prefigura un eşec în cazul CFR Marfă, iar în privinţa câştigătorului licitaţiei a rămas la fel de sceptic în ceea ce priveşte posibilitatea acestuia de a asigura banii pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni.

„Şi acum sunt sceptic că (GFR, n.r.) va găsi banii. Însă blocarea procesului de către Guvern îi va da domnului Stoica toate motivele să spună «Păi, fraţilor, dacă îmi semnaţi contractul în cele 60 de zile care mi-ar fi rămas...», că avea 30 de zile să mai depună 10,2 milioane şi încă 30 de zile ca să depună diferenţa de 181 de milioane. Omul, oricât ar căuta, dacă nu are contractul în mână, semnat, nu-l ia în seamă nicio bancă în mod serios. Dincolo de faptul cunoscut că ar avea probleme, dar Guvernul îi creează condiţii să arate că nu avea cum să facă rost de bani pentru că nu are contractul. Deci aici e eroarea pe care, din punctul meu de vedere, o face Guvernul“, a precizat preşedintele.

GFR, parte a grupului Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat al privatizării la CFR, la 20 iunie, după ce a oferit pe pachetul majotitar 202 mil. euro.

Ieri, compania a susţinut, într-un comunicat, că  este ţinta unui atac coordonat din partea unei grupări de interese economice şi mediatice care urmăreşte să decredibilizeze grupul şi să „deraieze“ privatizarea CFR Marfă.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a comentat situaţia spunând că privatizarea unor companii care sunt monopoluri sau cvasimonopoluri de stat, precum CFR Marfă, reprezintă o soluţie de ieşire dintr-un impas sau cerc vicios, menţionând însă că nu trebuie făcut transferul de proprietate doar de dragul privatizării.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 06.08.2013

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO