Eveniment

Băsescu: Totul trebuie impozitat, nu mai avem bani nici de inundaţii

Băsescu: Totul trebuie impozitat, nu mai avem bani nici de inundaţii

Traian Basescu, preşedintele României: Nu avem bani pentru ceea ce politicienii şi-au permis să dea.

07.07.2010, 23:43 24

PreŞedintele Traian Băsescu a susţinut ieri la Radio RomâniaActualităţi (RRA) că situaţia este atât de complicată pentruRomânia încât autorităţile nu-şi mai permit deloc să susţină acelezone care nu oferă nicio perspectivă de dezvoltare a ţării. Depildă, bugetul este în imposibilitatea de a mai aloca fonduripentru inundaţiile viitoare care vor veni oricum, opinează şefulstatului. Potrivit preşedintelui, "marele jaf" al veniturilorstatului s-a petrecut în perioada 2007-2008.

"A venit momentul adevărului în care trebuie să mergem în bugetîn acele zone care ne iau orice perspectivă de dezvoltare a ţării.(...) Nu vreau să

creez controversă politică - cel mai mare jaf legat de venitulbugetului de stat şi de resursele pe care le aveam s-a făcut înperioada 2007-2008", a declarat Traian Băsescu.

Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu a replicat, citat deMediafax, că Traian Băsescu, cel care a dus în derizoriu funcţiaprezidenţială, este într-un permament freamăt încercând de fiecaredată să arunce vina pentru greşelile proprii pe umeriialtcuiva.

Nu a trecut multă vreme de când preşedintele lăuda chiarperioada pe care acum o critică. În timpul campaniei pentrulegislativele de la finele lui 2008 el şi-a susţinut partidul înalegeri afirmând că perioada care coincidea au primul său mandatprezidenţial, adică şi anii 2007 şi 2008, au fost cei mai buni dedupă revoluţie. Ieri preşedintele şi-a asumat anunţul tăieriipensiilor sugerând că o variantă mai dură ar fi fost impozitarealor cu 16%. "Mi-am asumat tot oprobriul anunţului cu reducereapensiilor. Exista şi altă variantă: impozitarea pensiilor, cotaunică introdusă la pensii."

"Parlamentul este de vină pentru creştereaTVA"

Referitor la decizia Curţii Constituţionale care a blocattăierea pensiilor cu 15% provocând, prin această decizie, majorareaTVA, şeful statului a susţinut că judecătorii au avut o poziţiepolitică şi nu constituţională. Vinovaţii? Parlamentul este vinovatpentru creşterea TVA deoarece a atacat legea la CurteaConstituţională, a susţinut preşedintele.

Ce soluţii crede Traian Băsescu că are România pentru viitor?Şeful statului speră ca la 1 ianuarie, Guvernul să nu majoreze dinnou TVA, fără să fi impozitat toate veniturile, inclusivpensiile.

"BNR va ţine cursul favorabil populaţiei"

În privinţa cursului de schimb care a luat-o razna în urmă cucâteva zile, şeful statului îşi pune speranţa în BNR. "BancaNaţională, în mod cert, va ţine un curs de schimb convenabilpopulaţiei. Aici putem avea totală încredere că Banca Naţională vaţine un curs convenabil, atât populaţiei, cât şi exportatorilor", adeclarat Băsescu.

Un nou acord cu FMI? Doar pentrudezvoltare!

Cât despre un eventual nou împrumut de la FMI în 2011, desprecare s-a discutat în ultimele zile, preşedintele crede că ar fidramatic dacă, odată accesat, acesta ar merge din nou în consum."Soluţia distrugerii viitorului României, asta e soluţia dacă mailuăm o dată bani. Eu sunt de acord să mai luăm bani în 2011 dacă îiducem numai în dezvoltare. Adică, propunerea mea publică este sătrăim din ce producem, iar ce împrumutăm să cheltuim numai pentrudezvoltare, să facem diguri, autostrăzi. Noi de 12 ani împrumutămbani, adică avem bugete cu deficit şi dedicăm baniiconsumului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO