Eveniment

BCR: O firmă plăteşte 100 lei în medie pentru pensia facultativă a unui angajat

BCR: O firmă plăteşte 100 lei în medie pentru pensia...

Autor: Raluca Ghinea

29.09.2015, 00:00 430

"Circa 90% dintre cei care contribuie la Pilonul III (pensii facultative) plătesc la nivelul pragului de deductibilitate, de 400 euro anual atât pentru angajat, cât şi pentru angajator, respectiv 150 de lei lunar. Contribuţia medie la angajator este de aproximativ 100 de lei, iar pe segmentul de retail se situează la 60-65 de lei pe lună", a afirmat luni Mirea.

Ea a arătat că în portofoliiul BCR Pensii există câţiva clienţi care contribuie cu 500 de lei pe lună, iar cea mai mare contribuţie ajunge la 800 lei/lună.

Administratorul are în portofoliu 6.000 de companii care plătesc pensii facultative pentru angajaţi, din care câteva au peste 1.500 de salariaţi.

"Cea mai des întâlnită poziţie a angajatorului este să plătească şi o pensie facultativă în numele angajatului pentru a-i oferi acestuia venituri suplimentare, însă în acelaşi timp beneficiază şi el de nişte scutiri fiscale", a mai spus Mirea.

Trei sferturi dintre angajaţii grupului BCR au conturi de pensii facultative, aceştia reprezentând sub 10% din portofoliul BCR Pensii pe acest pilon.

Cele mai active persoane pe partea de economisire pentru pensia facultativă au între 35 şi 45 de ani, tinerii motivând că este prea devreme să se gândească la pensie, iar cei mai în vârstă conştientizează că este prea târziu.

"Mulţi dintre clienţi nu ştiu că pensia se moşteneşte şi că nu poate fi poprită sau executată. Când află acest lucru, îl consideră un avantaj", afirmă la rândul său directorul general al BCR Pensii, Lucian Anghel.

El apreciază că, în condiţiile în care un român câştigă jumătate faţă de un ceh sau un croat, este nevoie de o sporire a economisirii pe termen lung pentru perioada pensiei, dar şi de creşterea salariilor, însă în linie cu productivitatea.

BCR Pensii a înregistrat în primul semestru o creştere a contribuţiilor brute de 63% pentru fondul de pensii facultative, peste media pieţei, de 23%, coform datelor APAPR. Cota de piaţă în funcţie de contribuţie a sporit astfel cu 5 puncte procentuale, la 19%.

Fondul a ajuns în prezent la active totale de peste 200 milioane lei. La jumătatea anului, activele nete consemnaseră o creştere de 27% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fondul având 105.692 de participanţi, cu 15% mai mulţi.

"În primul semestru, numărul clienţilor pe Pilonul III a fost cu 35% mai mare. Contribuţiile de retail reprezintă 60% din fond, restul revenind angajatorilor. Creşterea din prima jumătate a anului a venit mai mult din vânzarea la bucată", a punctat Mirea.

La sfârşitul lunii august, fondul de pensii facultative administrat de BCR avea cel mai mare randament din piaţă, calculat de ASF pe o perioadă de doi ani, de 7,932%.

Pentru anul următor, administratorul îşi propune să păstreze ritmul de creştere peste media pieţei.

"Avem nevoie de educaţie financiară. Trebuie să conştientizăm cât de importantă este economisirea, ne ajută să fim mai disciplinaţi şi să ne asigurăm venituri pentru perioada de pensie. Economisirea trebuie făcută prin mai multe instrumente, să ţinem ouăle în mai multe coşuri", a completat Anghel.

BCR Pensii avea, la 21 septembrie, active nete administrate pe pensii private obligatorii şi facultative de 1,6 miliarde lei, în urcare cu 35% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO