Eveniment

Berceanu: Vrem cateva miliarde de euro din vanzarea CFR Marfa

Berceanu: Vrem cateva miliarde de euro din vanzarea CFR Marfa

Radu Berceanu, ministrul transporturilor

07.08.2009, 00:00 33

Radu Berceanu, ministrul transporturilor si infrastructurii (MTI), intentioneaza sa scoata la privatizare integral compania CFR Marfa la sfarsitul anului viitor, in conditiile in care compania se confrunta cu probleme financiare, dupa ce veniturile au scazut cu circa 50% in primul semestru, comparativ cu perioada similara a anului trecut. Berceanu spera ca in a doua parte a lui 2010 situatia economica sa se revigoreze si sa redreseze activitatea CFR Marfa pentru a fi mai atractiva pentru investitorii straini.

„La inceputul anului viitor vrem sa pregatim compania pentru a primi oferte cat mai atractive. Vom organiza o licitatie internationala la care sa participe toate companiile straine de profil interesate de CFR Marfa. Nu vreau sa fac acum o apreciere de calcul, dar sper sa obtinem o suma de ordinul miliardelor de euro", a declarat Berceanu, dupa o intalnire cu oficialii Fondului Monetar Intenational (FMI), ai Comisiei Europene (CE) si Banca Mondiala (BM). El afirma ca banii vor fi investiti tot in sectorul feroviar pentru investitii in celelalte doua companii din sistemul feroviar, CFR Calatori si CFR Infrastructura.

CFR Marfa va fi vanduta integral. „Vrem sa vindem toata compania CFR Marfa. Am vazut cat de «successful» este varianta de vanzare a 51% din actiuni in cazul Petrom, unde am ramas cu 49% care nu ne-au mai folosit niciodata. Cine vrea sa o ia, sa o ia integral", a mentionat ministrul transporturilor.

Oficialii FMI, CE si BM au dorit sa discute cu Berceanu despre companiile feroviare, iar ministrul a propus ca subiect de discutie continuarea unor investitii in infrastructura, chiar cu riscul cresterii deficitului.

La CFR Calatori este necesara o restructurare a activitatii in general, dar mai ales in ceea ce priveste personalul, supradimensionat „in unele zone", a spus Berceanu.

El a aratat ca CFR Calatori are nevoie de „o reorientare a activitatii" pentru cresterea veniturilor si de o majorare a subventiei. „Anul trecut am avut o subventie de 1,3 miliarde de lei, iar anul acesta subventia este de 600 si ceva de milioane", a spus Berceanu.

Si la CFR Infrastructura trebuie restructurate activitatea si numarul de salariati, insa compania nu s-ar putea finanta singura din taxa de utilizare a infrastructurii nici daca ar avea „personal zero". „Daca taxa va fi utilizata doar in ceea ce priveste reparatiile si intretinerea, iar investitiile s-ar realiza din subventii, asa situatia ar fi echilibrata", a sustinut oficialul.

O delegatie a FMI se afla la Bucuresti, pentru prima evaluare a acordului stand-by cu Romania, in valoare de 12,95 mld. euro. Pachetul total de finantare externa, de la Fond, UE, BM si BERD, va totaliza 19,95 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO