Eveniment

BERD avertizeaza ca avansul economic din Romania se bazeaza pe consum

16.11.2005, 19:40 14

Economia Romaniei va continua sa inregistreze cote inalte de crestere, ca urmare a perspectivelor de aderare la Uniunea Europeana, principalul motor al dezvoltarii fiind insa majorarea consumului privat si nu investitiile, potrivit Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

In raportul anual al BERD privind statele in tranzitie se arata ca accelerarea consumului privat din Romania a contribuit la cresterea considerabila a importurilor, ceea ce va avea ca efect majorarea deficitul comercial din acest an la un nivel estimat de 9,5 miliarde dolari si deficitul de cont curent la 8,9 miliarde dolari.

Conform BERD, statul roman trebuie sa aiba in vedere sporirea competitivitatii si atragerea de investitii straine directe.

"Guvernul va trebui sa reformeze piata muncii prin adoptarea de noi amendamente la Codul muncii, gandite pentru a usura activitatea firmelor si prin reducerea contributiilor sociale, al caror nivel este inca ridicat fata de statele vecine", se arata in raportul BERD.

Institutia internationala a mai aratat ca Romania trebuie sa continue sa implementeze prevederile referitoare la reducerea coruptiei si eficientizarea justitiei.

De asemenea, autoritatile trebuie sa adopte masuri pentru reglementarea si supravegherea activitatilor de leasing, cu scopul de reducere a ritmului accelerat de crestere a creditelor contractate de populatie.

BERD mai subliniaza si ca scaderea impozitelor, liberalizarea contului de capital si introducerea sistemului de tintire directa a inflatiei reprezinta noi provocari pentru autoritatile de la Bucuresti. Potrivit raportului, cresterea economica din sud-estul Europei aferenta acestui an va ajunge la 4,8%, ca urmare a stabilitatii politice din regiune si a perspectivelor de aderare la UE a Romaniei, Bulgariei si Croatiei.

Mediul de afaceri din aceasta zona a cunoscut imbunatatiri semnificative desi ritmul reformelor a cunoscut o usoara incetinire a ritmului de implementare a reformelor, inclusiv in cazul statelor candidate la Uniunea Europeana. Printre principalele probleme nominalizate de BERD pentru companiile din sud-estul Europei se numara incertitudinea macroeconomica, calitatea slaba a institutiilor financiare si juridice, precum si nivelul ridicat al coruptiei.

Conform BERD, cresterea economica din statele in curs de dezvoltare aferenta acestui an va fi de 5,3%, cu 1,3% sub nivelul din 2004. Una dintre principalele cauze ale evolutiei este reducerea ritmului de crestere economica de pe plan mondial.

"Statele in curs de dezvoltare au consemnat progrese in reglementarea pietei, a impozitelor si in reducerea infractionalitatii si, la un nivel mai redus, in sistemul juridic si coruptie", afirma BERD.

Analistii internationali considera ca nivelul investitiilor straine directe din statele in curs de dezvoltare va cunoaste in acest an o crestere de 21,7%, la 47,6 miliarde dolari, fata de 39,1 miliarde dolari in 2004.

Economistii au mai aratat ca mai mult de jumatate din sumele prevazute pentru investitii se vor indrepta catre Cehia, Polonia, Romania si Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO