Eveniment

Berinde: Stergerea datoriilor, analizata caz cu caz

15.12.2005, 20:55 54

Analiza trebuie facuta in vederea stabilirii compatibilitatii ajutorului de stat cu cerintele Uniunii Europene.

"Ideea referitoare la stingerea datoriilor unor companii este intr-un stadiu incipient. Nu a fost inca legiferata. Este clar ca orice subventie de la buget reprezinta un ajutor de stat. Trebuie vazut insa de la caz la caz", a declarat ieri presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde.

Societatile in dificultate trebuie sa intocmeasca un plan de restructurare pentru a putea sa beneficieze de ajutorul de stat.

"Depinde de situatia fiecarei companii. Poate exista sau nu posibilitatea compatibilizarii cu prevederile legislatiei Uniunii Europene in domeniul concurentei. Dar, pentru a putea sa ne exprimam punctul de vedere trebuie sa existe un proiect de act normativ", a mai spus oficialul Consiliului Concurentei.

Recent, premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, au anuntat ca majorarea capitalului social al Companiei de Infrastructura Feroviara reprezinta o varianta de stergere a unor datorii care nu mai pot fi recuperate din cauza lipsei de performanta a so-cietatii.

Ei au afirmat ca o astfel de posibilitate este avuta in vedere si pentru alte societati unde sunt inregistrate mari sume restante, acumulate de-a lungul anilor. Ministrul finantelor a precizat ca o astfel de procedura este acceptata inclusiv la nivelul Comunitatii Europene ca metoda prin care datoriile istorice ale unor companii pot fi anulate. In opinia premierului Tariceanu, absenta unei solutii pentru obligatiile bugetare ale societatii obliga Ministerul Finantelor sa raporteze permanent un procent al veniturilor incasate mai mic decat cel real.

Secretarul de stat in Ministerul Muncii Mihai Seitan, care este si presedintele Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale, s-a declarat impotriva acestei intentii considerand ca discutiile privind stergerea datoriilor sunt neconstructive, decizia urmand sa provoace o pierdere dubla bugetului de stat.

"Exista unele discutii, la nivelul Guvernului, privind stergerea datoriilor unor societati de stat. Ca sa le pregatesti pentru privatizare, ca sa devina mai interesante, trebuie sa le anulezi datoriile. Datoriile nu sunt numai la bugetul de stat, impozitul sau anumite taxe pe care trebuia sa le plateasca statului. Nu sunt de acord cu ideea ca in cadrul acestor datorii sa se stearga si datoria la pensii. Aceia sunt bani pe care ii asteptam pentru pensionari. Firma, chiar daca se pune la punct in timp, nu imi aduce bani din urma, n-are cum", a spus Seitan.



Incepe cu Termoelectrica?

Ministrul economiei Codrut Seres a propus Guvernului, in sedinta de ieri, stergerea datoriilor Termoelectrica, urmand ca o decizie privind modul de tratare a arieratelor societatii sa fie adoptata in perioada urmatoare. "Propunerea a fost de stergere a acestor datorii, in mare, pentru ca ele nu fac decat sa ramana inregistrate fie la companie, fie la alte centrale din subordine si duc la blocarea activelor si la incetarea activitatii societatilor respective", a declarat ieri premierul Tariceanu. El a precizat ca o decizie in aceasta privinta va fi luata de Ministerul Economiei, Ministerul Finantelor si Ministerul Administratiei si Internelor.

Datoriile acumulate de Termoelectrica se ridica la circa 44.000 miliarde de lei vechi (1,2 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels