Eveniment

Bilanturile vor putea fi depuse online la ONRC

02.10.2007, 18:32 18

Persoanele juridice vor putea depunde bilanturile online la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) incepand cu anul viitor, in urma unei investitii de doua milioane de euro.
"Am investit intr-un soft pentru a putea oferi aceasta facilitate care a devenit obligatorie odata cu integrarea. Depunerea electronica este foarte importanta, mai ales in perioada de circa doua saptamani in care cele peste 650.000 de firme trebuie sa isi depuna bilanturile", a spus Eugen Ghiulea, directorul ONRC.
Ghiulea nu se asteapta insa la o rata ridicata de depunere on-line in primul an de functionare a acestui portal, motiv pentru care nici nu are in vedere restructurarea personalului.
"In Anglia rata de depunere in primul an de introducere a acestui sistem a fost de 3%", precizeaza Ghiulea.
In luna septembrie, 35% dintre societatile comerciale nu si-au depus bilantul la Registrul Comertului, acestea riscand o amenda contraventionala intre 2.000 de lei si 30.000 de lei, sau dizolvarea societatii dupa sase luni de la expirarea termenului. Data limita pentru depunerea bilantului este 30 mai pentru persoalele juridice care aplica reglementarile conforme cu Standardele Internationale si 30 aprilie pentru cele care aplica reglementarile contabile simplificate.
"Pana in luna august s-au adunat din anii precedenti un numar de aproximativ 140.000 de firme care au fost actionate in dizolvare din cauza nedepunerii bilantului, insa putine dintre acestea chiar ajung sa fie dizolvate. Daca luam ca exemplu 2005, aproape toate societatile si-au depus situatia financiara, asa ca numarul companiilor care sunt intr-adevar dizolvate din cauza nerespectarii acestei legi nu este foarte mare. Problema este intarzierea", a precizat Ghiulea.
Incepand cu luna octombrie ONRC furnizeaza si cazierul fiscal catre asociati actionari, pana acum aceste documente fiind obtinute de la organele fiscale.
Cazierul este eliberat in maximum opt ore si costa 30 de lei, dintre care 10 lei reprezinta comisionul ONRC. Cazierul poate fi obtinut de la ONRC doar in cazul operatiunilor de inregistrare (inmatriculare sau cesiune).
ONRC a inregistrat anul trecut afaceri de circa 30 mil. euro, din care 80% obtinute din operatiunile de inregistrare, potrivit lui Ghiulea.
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania a acuzat ieri ONRC ca ingradeste accesul la informare pentru ca nu mai permite obtinerea datelor despre actionariatul firmelor. In replica, oficialii Registrului spun ca structura actionariatului poate fi obtinuta in continuare, dar nu mai sunt facute publice codul numeric personal si domiciliul persoanelor fizice care sunt actionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO