Eveniment

Birourile din Capitala, mai scumpe decat la Berlin

29.09.2008, 20:02 22

Bucurestiul se situeaza pe locul 38 intr-un clasament al costurilor de ocupare a spatiilor de birouri in prima jumatate a acestui an, mai mici decat in orase precum Moscova, Atena sau Varsovia, insa peste cele din Berlin, Bruxelles, Washington sau Amsterdam, potrivit unui studiu realizat de firma britanica de consultanta in imobiliare King Sturge.

Studiul prezinta costuri medii de 354 de euro pe metru patrat pe an pentru inchirierea de spatii de birouri in Bucuresti, care includ chiria si serviciile adiacente prestate de dezvoltatorul imobiliar care opereaza suprafetele.
Astfel, chiria se ridica la 25 de euro pe metru patrat pe luna in Bucuresti, la care se adauga facturi pentru servicii de 4,5 euro pe metru patrat pe luna, rezultand costuri totale de 29,5 euro pe metru patrat pe luna pentru ocuparea spatiilor de birouri.
In ceea ce priveste cladirile de birouri situate in vecinatatea Bucurestiului, costurile medii de ocupare se plaseaza la 282 euro/ mp/an, rezultate dintr-o chirie de 20 de euro pe metru patrat pe luna si cheltuieli pentru servicii de 3,5 euro/mp/luna.
Moscova este unul dintre cele mai scumpe orase incluse in studiu, situat pe locul al treilea in clasament. Costurile de ocupare a spatiilor de birouri in capitala Rusiei se ridica la 1.413 euro pe metru patrat pe an, fata de 1.851 euro in vestul Londrei, respectiv 1.588 euro in Hong Kong.
In Atena si Varsovia, costurile de ocupare se ridica la 495,12 euro, respectiv 408 euro pe metru patrat pe an. In Bruxelles, inchirierea spatiilor de birouri cu asigurarea serviciilor adiacente costa 330 de euro/mp/ an, mai putin decat 335 euro in Amsterdam sau 332 de euro in Washington.
Pentru firmele din Budapesta, costurile se ridica la 342 de euro pe metru patrat pe an, in timp ce in Viena media este de 352 de euro pe metru patrat pe an.
In Germania costurile variaza mult, de la 342 de euro in Berlin la 504 euro in Frankfurt.
In ceea ce priveste costurile de ocupare a spatiilor industriale, Bucurestiul se situeaza pe ultima pozitie in clasament, cu o medie de sub 70 de euro pe metru patrat pe an, fata de peste 250 de euro in vestul Londrei sau peste 160 de euro in Moscova, primele doua orase din clasament.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO