Eveniment

BM: Economia va creste cu 5,9%, iar deficitul extern va fi 15,3%

BM: Economia va creste cu 5,9%, iar deficitul extern va fi 15,3%

Click pentru imaginea marita

10.01.2008, 17:40 12

Economia Romaniei ar putea creste anul acesta cu 5,9%, cred analistii Bancii Mondiale, sau cu 6,5%, potrivit prognozei oficiale de la Bucuresti, pe care este construit si bugetul public.
In acelasi timp, deficitul de cont curent, principalul indicator de vulnerabilitate al economiei, ar putea fi de 15,3% din PIB (in analiza BM) sau de 13,6% din PIB, dupa cum estimeaza Comisia Nationala de Prognoza.
Cu alte cuvinte, analistii BM vad economia Romaniei pe anul acesta printr-o lentila mult mai pesimista decat oficialii romani.
Dincolo de diferenta mai mica de 1% dintre cele doua estimari de crestere economica se afla si o viziune diferita asupra tendintei Romaniei. In conditiile in care cresterea estimata pentru 2007 este de 6,1%, progoza de 5,9% a Bancii Mondiale indica o asteptare de incetinire a economiei, in timp ce prognoza oficiala mizeaza pe o accelerare a cresterii economice.
In 2006, economia a crescut cu 7,7%, unul dintre cele mai rapide ritmuri din ultimii 18 ani. Anul trecut, PIBa incetinit semnificativ prin comparatie cu acest ritm, plusand cu doar 5,8% pe primele noua luni. Din acest motiv, veniturile bugetare au fost cu 3%-4% mai mici decat asteptarile (potrivit celor mai recente date ale Ministerului Finantelor), situatie care s-ar putea repeta si anul viitor, daca economia creste cu ritmul indicat de BM si nu cu cel estimat oficial la Bucuresti.
Deficitul extern din Romania "ramane un motiv de ingrijorare", noteaza raportul Bancii Mondiale. Acesta estimeaza pentru Romania un dezechilibru de cont curent de peste 15% din PIB pentru 2008 (fata de circa 14% in 2007 si 10% in 2006), unul dintre cele mai mari din Europa.
Cei doi indicatori cuprinsi in raportul BM reprezinta de altfel si principalele surprize de anul trecut ale economiei romanesti.
Cresterea economica a incetinit sub asteptari (tinta oficiala de crestere fiind revizuita in jos in timpul anului), in timp ce deficitul extern a explodat practic si a scapat de sub control, fiind estimat la 13%-14% din PIB. Cat despre inflatie, raportul citat noteaza revenirea acesteia in a doua parte a anului, pe baza scumpirilor alimentelor si a combustibililor, dar si a cererii interne puternice. Seceta de anul trecut, pe langa faptul ca a provocat pierderi de peste un procent din cresterea economica, a scumpit puternic produsele agroalimentare si a majorat importurile.
Astfel, inflatia a terminat anul in intervalul 6,4%-6,9% (potrivit estimarilor a cinci analisti locali, citati de agentia Mediafax) si a rupt astfel trendul continuu de dezinflatie inceput in 1999. Pe de alta parte, inflatia medie anuala si-a continuat anul trecut reducerea, de la 6,6% in 2006 la circa 4,6% in 2007, mai precizeaza analistii BM.
Raportul noteaza, de asemenea, ca in Romania, ca si in alte state din regiune (printre care si Ungaria si Ucraina), exista un oarecare risc legat de cursul de schimb, intrucat creditul neguvernamental denominat in monede straine tinde sa devina majoritar. Potrivit ultimelor date, creditul privat denominat in valuta reprezinta 53% din total, chiar in conditiile in care multe banci au externalizat o parte din aceste finantari catre actionarii din strainatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO