Eveniment

BNR ar putea scadea dobanda cu 0,5% in sedinta de marti

31.07.2009, 00:00 26

Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea reduce dobanda de politica monetara cu cel putin 0,5%, la 8,5%, la sedinta de marti, pe fondul incetinirii bruste a economiei si a scaderii ratei inflatiei, potrivit analistilor.

Decizia BNR ar putea fi motivata de nevoia de a sustine cererea interna fara a risca o eventuala depreciere a monedei nationale, cred 11 dintre cei 15 analisti care au participat la un sondaj derulat de Reuters si citat de Mediafax.

"Cred ca este fezabila o reducere cu 0,5% a dobanzii de politica monetara din partea BNR, avand in vedere trendul actual de scadere a ratei inflatiei, care se va mentine si in perioada urmatoare", a declarat Lucian Anghel, economist-sef al BCR. El a precizat ca Banca Nationala nu va impune probabil o noua reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii in sedinta de marti, deocamdata fiind necesara evaluarea impactului masurilor din sedinta trecuta.

"Reducerea dobanzii de politica monetara va intari stabilitatea economiei la nivel macro, insa efectele se vor vedea abia peste cateva luni si chiar in 2010", a afirmat economistul-sef al BCR, care estimeaza ca BNR ar putea apela la scaderi repetate ale ratei dobanzii la sedintele urmatoare.

Laurian Lungu, analist al Macroanalitica, estimeaza ca Banca Nationala ar putea opta chiar pentru o reducere cu 0,75% a dobanzii din cauza situatiei dificile in care se afla economia romaneasca, avand in vedere ca "recesiunea este in acest moment chiar mai profunda decat la inceput". El a declarat ca BNR ar putea decide si reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii, in special in cazul celor in lei.

Masura BNR de scadere a ratei dobanzii are scopul de a impulsiona reducerea dobanzilor din sistemul bancar, potrivit lui Lungu, in conditiile in care bancile sunt in continuare reticente in a oferi credite mai ieftine.

"Dobanzile sunt in continuare ridicate la banci, iar BNR ar putea fi obligata ca, prin aceasta masura, sa forteze sistemul bancar sa reduca pretul creditelor", a declarat Lungu.

La sedinta de politica monetara din iunie, BNR a redus rata dobanzii cu 0,5%, de la 9,5% la 9%, dupa ce in august 2008, dobanda atinsese un varf de 10,25%, masura fiind aplicata incepand cu 1 iulie.

Consiliul de Administratie al bancii a decis si reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii cu 5% pentru valuta, la 35% din pasivele bancilor, si cu 3% pentru lei, la 15%, masura care a fost pusa in aplicare incepand cu 24 iulie.

Si bancile centrale din regiune au impus scaderea dobanzii de politica monetara cu 0,5% sau chiar cu 1% in ultimele luni, pe fondul evolutiei ratei inflatiei si a situatiilor dificile din economie.

Polonia a decis mentinerea dobanzii la 3,5% in iulie, acelasi nivel ca in cazul lunilor mai si iunie.

Din noiembrie anul trecut, banca centrala de la Varsovia a redus in mai multe etape rata dobanzii cu 2,5%, de la 5%.

Banca centrala de la Moscova a impus scaderea dobanzii monetare la 11%, de la 11,5% in iunie, dupa ce in luna mai a redus nivelul ratei dobanzii la 12%, de la 12,5% in aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO