Eveniment

BNR poate reduce în continuare dobânda: ieftinirea alimentelor din iulie a coborât inflaţia anuală la 4,4%

BNR poate reduce în continuare dobânda: ieftinirea...

Autor: Claudia Medrega

12.08.2013, 21:33 438

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,4%, în condiţiile în care preţurile de consum au scăzut în iulie cu 0,3%, ca urmare a ieftinirii ali­men­telor, iar analiştii anticipează continua­rea tren­dului descendent al inflaţiei în lunile ur­mă­toare, ceea ce va favoriza relaxarea în conti­nua­re a politicii monetare prin reducerea dobânzii-cheie.

În luna iunie rata anuală a inflaţiei a ajuns la 5,37%, iar preţurile de consum au stagnat faţă de luna mai.

Preţurile mărfurilor alimentare au scăzut în iulie cu 1,6% faţă de luna iunie, în timp ce preţurile produselor nealimentare au urcat cu 0,5%, iar tarifele la servicii au crescut cu 0,3%, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

La alimente cel mai mult s-au ieftinit legumele (cu 13,3%) şi fructele (cu 4,5%).

Cele mai mari creşteri de tarife s-au înregistrat în iulie la gaze (Ă8%) şi la serviciile de apă, canalizare şi salubritate (Ă3%).

„Rata anuală a inflaţiei va coborî în august sub 4%, susţinută de efectul de bază favorabil, şi anticipăm că în luna septembrie va scădea puternic, în jur de 2,5% (susţinută şi de redu­cerea cotei TVA de la 24% la 9% la produsele de panificaţie), şi va intra în intervalul ţintit de BNR, de 2,5% Ă/- un punct procentual, unde se va menţine pe termen mediu“, spune Florentina Cozmâncă, senior economist la RBS Bank.

RBS Bank a ajustat luna trecută progn­oza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an la 2,7%, în urma anunţului privind reducerea TVA la produsele de panificaţie.

„Ne menţinem opinia că inflaţia ar putea să sca­dă până la 3% la sfârşitul anului“, spune şi Mihai Pătrulescu, senior economist la UniCredit Ţiriac Bank. Cu toate acestea, ban­ca consideră că există posibilitatea să vedem o in­flaţie mai mică, în funcţie de impactul redu­cerii TVA la pâine şi produsele de panificaţie.

Majoritatea analiştilor se aşteaptă ca BNR să continue procesul de reducere a dobânzii-cheie, având în vedere iminenta scădere a inflaţiei în a doua jumătate a anului, pe fondul unei producţii agricole bune.

Iar evoluţia cursului de schimb nu pare să ameninţe conturarea unui trend descendent al inflaţiei. Cursul a oscilat în ultimele zile în jurul a 4,42 - 4,44 lei/euro într-o piaţă liniştită, cu volume mici de tranzacţionare.

BNR a re­dus la cea mai re­centă şe­dinţă de poli­tică monetară do­bân­da-cheie de la 5% la 4,5%, iar analiştii esti­mează acum un ni­vel de 4% pentru sfârşitul acestui an.

Prognoza de inflaţie pentru acest an şi anul vi­itor a fost redusă la 3,1%, de la proiecţia an­terioară de 3,2%, respectiv 3,3%. Ţinta de in­fla­ţie a băncii centrale este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO