Eveniment

BNR pune pariu ca inflatia nu mai sare de 5%, dar nici nu cade sub 4%

BNR pune pariu ca inflatia nu mai sare de 5%, dar nici nu cade sub 4%
31.01.2007, 19:04 21

Cresterea preturilor de consum va fi de 4,7% - 4,8% in 2007, estimeaza BNR, conform datelor cuprinse intr-o prezentare tinuta recent de guvernatorul Mugur Isarescu.
Mai mult, inflatia anualizata nu va mai depasi 5% pe parcursul urmatoarelor sapte trimestre (pana in trimestrul III din 2008), arata scenariul de baza al prognozei BNR. Anul acesta, inflatia va cobori liniar in primul semestru, pana sub 4,5%, dupa care in trimestrul trei va aparea o crestere a inflatiei pana spre 5%, fara depasirea plafonului, urmata de o calmare spre nivelul de 4,7%-4,8%, conform aceluiasi scenariu.
Cu alte cuvinte, BNR se pregateste pentru al doilea an consecutiv in care isi va atinge tinta de inflatie, fixata anul acesta la 4%, plus sau minus un punct procentual. In 2006, inflatia la finele anului a fost de 4,87%, sub tinta de 5% (cu acelasi interval permis de variatie).
Inflatia sub 5% va deveni astfel o obisnuinta, daca estimarile bancii centrale se vor dovedi precise. In acelasi timp insa, rata anualizata a inflatiei nu va cobora sub 4%-4,2% in urmatoarele trei trimestre, reiese din aceeasi prognoza.
Florian Libocor, analist financiar la BRD-SocGen, spune ca exista trei scenarii pentru inflatia din 2007: unul pesimist, de 5,5%, unul moderat (5%) si unul optimist (4,5%). "Data fiind actuala conjunctura, un scenariu pesimist este aferent unui nivel anual de inflatie de 5,5% in acest an. Totodata, probabilitatea ca inflatia sa ajunga chiar la un nivel de sub 5% la finalul anului 2007 este suficient de consistenta, in acest moment, pentru a permite construirea unui scenariu optimist care sa mizeze pe o inflatie anuala de 4,5% in 2007", spune Libocor.
Analistul BRD spune ca estimarea BNR tinde catre scenariul moderat si ca aceasta este realista in acest moment.
Ca riscuri pentru scenariul privind inflatia, BNR plaseaza pe primul loc o posibila relaxare a politicii bugetare (cu referire indirecta la majorarea cheltuielilor publice si a deficitului bugetar), mai ales in eventualitatea unor alegeri anticipate. Pe locul doi al riscurilor sunt plasate majorarile salariale, urmate de cresterea deficitului de cont curent, a carui corectie, considera banca centrala, poate reinflama inflatia.
In prima sa declaratie publica de anul acesta, guvernatorul Isarescu spunea ca majorarile salariale sunt principalul pericol pentru atingerea tintei de inflatie. De asemenea, alte riscuri pentru inflatia din 2007 sunt determinate de cresterea preturilor administrate (la utilitati), cresterea accizelor la unele produse, conform calendarului stabilit cu UE si eventuale volatilitati in ceea ce priveste pretul produselor alimentare. Anul trecut, legumele si conservele de legume s-au ieftinit cu peste 24%, fiind astfel unul dintre principalele motoare ale dezinflatiei.
BNR asteapta ca si 2007 sa fie un an agricol bun, dar se teme ca ieftinirile din 2006 sa nu atace, printr-un efect de baza, atingerea tintei de inflatie in 2007.
Pentru contracararea tuturor acestor riscuri, BNR recomanda prudenta in ceea ce priveste politica bugetara si cea salariala. In plus, banca centrala spune ca isi va mentine restrictivitatea politicii monetare si, in acelasi timp, ca rata dobanzii de politica monetara va deveni tot mai importanta in setul de instrumente pe care le are la dispozitie.
"In acest context, dupa intarirea din a doua jumatate a anului 2006, pe masura consolidarii inflatiei sub nivelul de 5% in ultimul trimestru, o relaxare a politicii monetara ar fi posibila si probabila inca din primul trimestru al anului 2007", a mai precizat Libocor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO