Eveniment

BNR va refinanta si obligatiunile de stat in euro

21.03.2010, 23:04 16

Dealerii vor putea sa utilizeze obligatiuni de stat in euro,vandute anul trecut pe plan local de Trezorerie, drept garantii incadrul operatiunilor cu BNR, prin care obtin credite in lei peperioade scurte.

In prezent, BNR accepta ca garantii in cadrul operatiunilor derefinantare doar titluri de stat in lei. Modificarile vor intra invigoare incepand cu 19 aprilie.

"Modificarile vizeaza imbunatatirea gestionarii lichiditatii sise refera la extinderea gamei activelor eligibile acceptate de BNRpentru operatiunile de piata monetara, astfel incat sa fie inclusesi titlurile de stat denominate in valuta emise de MinisterulFinantelor Publice pe piata interna", spun reprezentantii banciicentrale. Trezoreria a vandut anul trecut trei serii de obligatiuniin euro, prin care a imprumutat de la banci valuta pe care BNR oeliberase in urma reducerii cerintelor de constituire de rezerveminime obligatorii pentru pasivele in valuta. In total, statul aimprumutat 2,2 miliarde de euro prin astfel de titluri.

"Este important ca s-a creat si acest instrument. Noi am cerutacest lucru de fiecare data cand statul a vandut obligatiuni ineuro", a comentat un dealer.

BNR a anuntat ca va aplica un coeficient de ajustare - "haircur"de 8%, care se deduce din valoarea de piata a titlurilor, pentru ase stabili valoarea care este luata in considerare ca garantie.Totusi, BNR nu a precizat ce nivel al cursului va lua in calcul, inconditiile in care titlurile sunt denominate in euro, iar crediteleoferite bancilor sunt in lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO