Eveniment

Boc nu a avut o strategie pentru dezvoltarea industriei

Boc nu a avut o strategie pentru dezvoltarea industriei

Autor: Adrian Ionut Cojocar

07.02.2012, 00:03 188

Industriaşii români spun că gu­vernul Boc nu a avut nicio strategie de dezvoltare a sectorului industrial şi că singurul lucru care a mai ajutat a fost faptul că Gu­vernul a tăiat din cheltuielile publice, reducându-se aparatul bugetar şi astfel presiunea asupra sectorului privat.

Investiţiile au scăzut puternic în ultimii ani pe fondul crizei, iar unii giganţi internaţionali, precum Nokia, au preferat chiar să părăsească România. Singurele investiţii mai importante au fost atrase în sectorul componentelor auto, precum fabrica Pirelli de la Slatina şi cea a Delphi de la Iaşi.

Industria a fost pilonul pe care s-a sprijinit revenirea economică a României din recesiune, însă această revenire nu a fost susţinută în niciun fel de măsuri interne, ci aproape integral de cererea la export, în condiţiile relansării celorlalte economii din regiune.

Guvernul a întârziat privatizarea celui mai mare combinat chimic din ţară, Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care a adunat în mai puţin de patru ani pierderi de 847 mil. lei (211 mil. euro) şi are în acest moment datorii de peste 2,5 mld. lei (581 mil. euro).

"Nici guvernul Boc şi nici cei dinainte nu au avut vreo strategie în ceea ce priveşte industria. Nu trebuie mari stimuli financiari, doar să se facă nişte paşi să se ducă industria înainte. Barack Obama, de exemplu, a anunţat un plan prin care să convingă multina­ţionalele să revină cu fabricile în ţară. La saloanele de invenţii românii câştigă multe premii, dar nu se pune nimic în aplicare. Trebuie să ne axăm pe inovaţie şi în acest fel să ne mărim competitivitatea", spune Cons­tantin Toma, proprietarul Romet Buzău, care controlează un grup de firme cu afaceri de 300 mil. euro în sectorul industrial şi agricol.

El mai spune că au fost făcute reduceri de costuri bugetare, însă în continuare risipa este foarte mare la stat şi este nevoie să se taie mai adânc.

"Cred că dacă se face o statistică cu câţi angajaţi au companiile de stat din alte ţări, o să constatăm că sunt de 3-4 ori mai mulţi decât ar trebui să fie. Aş acorda nota nouă pentru începutul care l-a făcut Guvernul în a tăia cheltuielile bugetare şi a aduce salariile din sectorul bugetar mai aproape de cele din privat pentru că presiunea era foarte mare. Pe de altă parte, deşi am avut cel mai mare export din istoria României, acest lucru nu a creat efecte şi pe orizontală pentru că tot ce s-a produs s-a exportat. Noi nu mai avem industrie şi nici măcar nu se vorbeşte despre acest lucru", a mai spus Toma.

Omul de afaceri consideră totodată că viitorul guvern ar trebui să susţină şi industria alimentară la comun cu agricultura pentru că românii au ajuns să importe foarte mult şi îşi vând marfa la margine de drum. "Se dau fonduri europene pentru irigaţii şi silozuri, dar nimic pentru industria alimentară", a precizat Constantin Toma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO