Eveniment

Bouton, seful SocGen: Nu vad motive de scadere a fluxurilor de capital spre Romania

04.10.2007, 19:51 18

Vestea cea mare a acestei perioade este ca pietele emergente, indeosebi Romania, rezista extraordinar de bine la turbulentele de pe pietele financiare mature, iar investitorii nu si-au retras masiv banii asa cum se intampla in trecut in crize similare de credibilitate si lichiditate, afirma Daniel Bouton, presedinte si CEO al grupului francez Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, a doua banca de pe piata locala.
"Situatia este in curs de normalizare si nu vad niciun motiv ca pe termen mediu sa apara efecte semnificative asupra fluxurilor de capital care vin in Romania. Spre deosebire de crizele precedente, cand fuga spre active mai sigure penaliza pietele emergente, de aceasta data pietele in dezvoltare nu sunt considerate mai riscante decat anumite categorii de active din Europa Occidentala", a comentat Daniel Bouton pentru ZF. Pe de alta parte, el considera ca ne aflam la finalul unui ciclu mondial al creditului "extrem de favorabil". Aceasta inseamna ca urmeaza o perioada de relativa scumpire a finantarilor, de introducere a unor cerinte mai stricte pentru clienti, ramanand de vazut care va fi amploarea acestui fenomen in functie de evenimentele care mai apar pe pietele financiare. Societe Generale a anuntat ca expunerea sa fata de piata ipotecara subprime din SUA este "indirecta si marginala", in particular la nivelul unei "fractiuni" din banca de investitii a grupului. Bouton, unul dintre cei mai influenti executivi din Franta, este la a doua vizita in Romania, prima avand loc in 2002, in contextul in care BRD este considerata la nivelul grupului francez drept una dintre cele mai importante filiale din regiune. Presedinte al Federatiei Bancare Franceze, Bouton, 57 de ani, este CEO al Societe Generale din 1993, in 1997 fiind numit si presedinte al celui de-al doilea mare grup bancar din Franta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO