Eveniment

Brailact a preluat productia de Brenac de la Parametru

06.05.2004, 00:00 269



Prooducatorul din industria de lactate Brailact Braila a preluat productia de lapte sub marca Brenac de la compania-mama Parametru Commercial Engineering Co SRL, care detine pachetul majoritar de actiuni la fabricile Brailact Braila, Prolacom Suceava si Industrializarea laptelui Salaj.



Conform hotararii Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) din 10 martie, publicata in Monitorul Oficial, Brailact va prelua o parte din angajatii Parametru SRL si va inchiria utilaje pentru colectare, productie si vanzare de la aceasta companie.



Cu noii angajati si utilajele astfel inchiriate, AGA preconizeaza un plan de afaceri pana la 60 de tone lapte materie prima prelucrata pe schimb (8 ore).



Pentru a crea lichiditati, Brailact va vinde terenuri si cladiri din Braila, trei centre de colectare a laptelui si doua magazine.



Ioannis Mythis, directorul executiv al Brailact, nu a putut fi contactat ieri pentru comentarii.



Conform site-ului Oficiului National al Registrului Comertului, Parametru Commercial Engineering Co SRL, din municipiul Bucuresti, sectorul 1, se afla in lichidare.



Actionarul unic al companiei Parametru este Attreck Entreprises Limited, companie inregistrata in Cipru, capitalul companiei fiind de 94 miliarde lei. Administratorii companiei sunt persoane fizice din Grecia.



"Stiu ca Parametru s-ar afla in faliment si am primit un document prin care ni se solicita sa ne inscriem la masa credala", a spus Cristian Herciu, directorul executiv al Asociatiei pentru Promovarea Educationala a Laptelui (APEL).



Falimentul si inceperea procedurii de lichidare ar fi fost solicitate de un grup de institutii publice (Ministerul Muncii, Casa de Pensii, Ministerul Sanatatii, Ministerul de Finante), carora Parametru le datora in jur de 70 - 80 de miliarde de lei, si doua banci, Alpha Bank si Banca Franco - Romana, pentru credite de cateva milioane de dolari, au declarat pentru Ziarul Financiar surse din industria laptelui.



Brenac este unul dintre primele branduri de lapte dezvoltat puternic pe piata romaneasca si care a ajuns sa detina o cota de piata de circa 20 de procente. Parametru a avut o cifra de afaceri de 167 de miliarde de lei (6 mil. euro) in 2001, pierdere de 38,6 de miliarde de lei (1,4 mil. euro) si inregistra datorii totale de 253 de miliarde de lei (9,6 mil. euro), conform site-ului Ministerului de Finante. Datele pe 2002 nu sunt disponibile. Compania produce laptele Brenac si Ole, iaurturile Royal si Prim, unt Prim si Brenac, telemea si feta Brenac, smantana si cascaval.
stelian.negrea@zf.ro ; laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO