Eveniment

Explozii şi incidente armate în Paris în 7 locaţii. Bilanţul până la această oră: 129 morţi şi 352 de răniţi. Preşedintele Hollande: Vom lupta ”fără milă”

Autor: Ştefan Stan

13.11.2015, 23:26 21477

Update 14:30: "În tragedia de azi-noapte din Paris şi-au pierdut viaţa doi cetăţeni români. Din nou, sufletele noastre sunt în doliu şi vă cer tuturor să rămânem uniţi şi solidari. Familiilor îndoliate le transmit toată compasiunea mea", a transmis Klaus Iohannis, pe contul său de Facebook.

Update 13:40: "Autorităţile române au luat legătura cu Ambasada Franţei pentru a-i propune preluarea de răniţi francezi, amintindu-şi astfel de solidaritatea exprimată de Franţa cu ocazia tragediei din clubul Colectiv din Bucureşti. Franţa mulţumeşte României pentru această propunere care a fost transmisă autorităţile competente de la Paris. (...) Au fost luate măsuri de securitate consolidate, graţie mobilizării autorităţilor române, în jurul tuturor instituţiilor oficiale franceze în România. Ambasada Franţei vrea să mulţumească în mod special autorităţilor române pentru promptitudinea reacţiei lor şi pentru disponibilitatea lor", se arată într-un mesaj al Ambasadei.

Update 11:20: Reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic, activă în principal în Siria şi Irak, a revendicat atentatele de la Paris, soldate cu aproape 130 de morţi, calificându-le "un miracol", informează publicaţia britanică The Independent.

Update 11:15: Cifrele bilanţului atentatelor din Franţa variază între 128 şi 153 de morţi, conform diverselor surse.

Un oficial de la Primăria Parisului a anunţat în cursul nopţii 140 de morţi.

Update 10:30: Reuniunea Consiliului pentru apărarea naţională a început sâmbătă dimineaţă la Palatul Elysee, fiind coordonată de preşedintele Francois Hollande, după atacurile teroriste de la Paris, soldate cu aproximativ 140 de morţi.

La reuniunea prezidată de François Hollande participă premierul Manuel Valls, miniştrii Ségolène Royal (Ecologie), Christiane Taubira (Justiţie), Jean-Yves Le Drian (Apărare), Marisol Touraine (Sănătate), Emmanuel Macron (Economie), Michel Sapin (Finanţe) şi Bernard Cazeneuve (Interne).

Ministrul de Externe, Laurent Fabius, a plecat în Antalya (Turcia), la summitul G20, în locul preşedintelui Hollande.

La şedinţă sunt prezenţi şi sefii serviciilor de securitate: directorul general pentru Siguranţa externă, directorul pentru Siguranţa internă, şeful Jandarmeriei, şeful Poliţiei naţionale, şeful Statului Major şi prefectul Poliţiei din Paris.

Cel puţin 140 de persoane au murit în urma seriei de atacuri teroriste din Paris.

Update 3:35 Unii dintre autorii atacurilor teroriste comise la Paris probabil au reuşit să fugă, fiind căutaţi în mod activ, anunţă procurorul regional Francois Molins.

Update 3:30. Procurorii francezi spun că nu se ştie exact câţi atacatori au fost implicaţi în masacrul din Paris şi câţi mai sunt în libertate. Numai cinci dintre ei ar fi fost eliminaţi 

Update 3:10 ISIS ar fi revendicat atentatele teroriste. Francois Hollande: Vom lupta ”fără milă” împotriva teroriştilor. Este foarte probabil ca atentatele să fi fost comise de islamişti, posibil chiar europeni, antrenaţi în tabere teroriste din Siria sau Irak.

Franţa participă la coaliţia internaţională coordonată de Statele Unite care efectuează raiduri aeriene în Siria şi Irak împotriva reţelei teroriste Stat Islamic. Administraţia de la Paris a anunţat recent că va trimite portavionul Charles de Gaulle în Golful Persic pentru intensificarea operaţiunilor antiteroriste.

Grupul terorist Stat Islamic a ameninţat Franţa de mai multe ori cu atentate, explicând că are mii de simpatizanţi în Europa care pot trece la atac.

Cel puţin 140 de persoane au fost ucise în atentatele comise vineri seară la Paris. Alte 17 persoane au fost ucise în atacurile islamiste comise în Franţa în perioada 7-9 ianuarie.

Reţeaua teroristă Stat Islamic ocupă regiuni din Siria, Irak, nordul Egiptului şi nordul Libiei, unde a proclamat un "califat islamic".

Organizaţia teroristă Al-Qaida nu trebuie eliminată dintre suspecţi, dat fiind că este în concurenţă cu reţeaua fundamentalistă Stat Islamic pentru afirmarea capacităţilor de a comite atentate.

Update 3:00 MAE recomandă românilor din Franţa să evite orice deplasare ca urmare a stării de urgenţă

Update 2:45 Administraţia Francois Hollande a decis mobilizarea a 1.500 de militari în întreaga ţară, pentru misiuni de ajutare a Poliţiei şi Jandarmeriei, în contextul atentatelor de la Paris.

Update 2:36. Bilanţul tragediei din Franţa a ajuns la 140 de morţi. François Hollande, Manuel Valls, Bernard Cazeneuve,ministrul de Interne, şi Christiane Taubira, ministrul justiţiei, se îndreaptă către locul tragediei.

Update 2:20.  Aproximativ 100 de ostatici au murit în sala de concerte din Paris atacată de terorişti islamişti, anunţă surse din cadrul Poliţiei, citate de AFP.

Sursă foto: AFP

Operaţiunea forţelor speciale franceze în sala de concerte s-a încheiat, teroriştii fiind eliminaţi.

Conform unor surse citate de AFP, aproximativ 100 de persoane au fost ucise în cursul asaltului forţelor de ordine.

Preşedintele François Hollande, premierul Manuel Valls, ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve, şi ministrul Justiţiei, Christiane Taubira, s-au deplasat la locul masacrului.

Informaţia privind numărul morţilor nu a fost confirmată însă oficial.

Sute de persoane asistau la concertul grupului hard rock Eagles of Death Metal în momentul atacului. Martorii afirmă că zeci de persoane au fost ucise în sala de concerte, unde a fost "o baie de sânge".

Update: 1:50 Forţele speciale franceze au descins în sala de concerte unde sunt sute de ostatici. Zeci de ostatici au fost eliberaţi

UPDATE 01:00. Preşedintele american Barack Obama afirmă: "Nu este vorba doar de un atac asupra Parisului sau Franţei, ci asupra tuturor valorilor umanităţii. Noi vom fi alături de Franţa pentru a combate terorismul şi extremismul", citează Le Figaro. Cei care se gândesc că pot teroriza francezii, greşesc. Preşedintele american a asigurat că este în contact cu oficialii francezi pentru a transmite condoleanţe familiilor celor care au fost ucişi. 

UPDATE 00:45 Se pare că poliţia franceză ar fi eliberat 30 de ostatici după o intervenţie

UPDATE 00:44 Ambasada României la Paris a întreprins, în regim de urgenţă, demersurile pe lângă autorităţile franceze pentru a obţine informaţii suplimentare legate de atacurile din capitala Franţei şi pentru a verifica dacă printre victime se află cetăţeni români. 

Update 00:37 Surse spun că ar fi mai multe locuuri unde au fost luaţi ostatici şi că numărul acestora s-ar ridica la câteva sute. Ambasada României face verificări să vadă dacă este vreun român printre victime

Update 00:33. Atacurile teroriste au fost coordonate, de natură islamistă - surse. Se pare că unul dintre atacatori ar fi strigat ”Este pentru Siria!”, conform declaraţiilor unui martor. 

UPDATE 00:23. Cel puţin 40 de morţi şi 100 de ostatici

UPDATE 00:06. Cel puţin 26 de persoane au fost ucise şi 60 sunt ţinute ostatice

UPDATE 23:49. Persoane înarmate au luat mai mulţi ostatici într-o sală de concerte din Paris, afirmă surse din cadrul Poliţiei franceze citate de AFP. Potrivit unor surse din cadrul poliţiei franceze, cel puţin 20 de persoane au fost luate ostatice într-o sală de concerte.

UPDATE: Le Figaro: Bilanţul iniţial se ridică la cel puţin 20 de morţi, după rapoartele poliţiei

Două explozii au avut loc în zona Stade de France, iar preşedintele François Hollande, care asista la meci, a fost evacuat de serviciile de securitate.

În paralel, au fost semnalate cel puţin trei incidente armate în zonele Fontaine au Roi, Charonne şi Bataclan.

Ministerul francez de Interne a creat o celulă de criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO