Eveniment

Bucurestenii castiga cu 30% mai mult

21.09.2007, 17:45 17

Salariatii din Bucuresti continua sa fie cei mai bine platiti din tara, veniturile lor fiind cu aproape 30% mai mari fata de media nationala, potrivit studiului PayWell-Salary and Benefits 2007, realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC). Astfel, bucurestenii castiga circa 450 de euro pe luna net.
Cu toate acestea, celelalte regiuni ale tarii vin puternic din spate, Muntenia si Moldova recuperand din diferentele inregistrate in anii trecuti.
"Se constata o crestere omogena in toate regiunile, de circa 18%-20%, zonele Muntenia si Modova recuperand din diferentele inregistrate in anii trecuti. Cu toate acestea, salariile din Bucuresti raman cele mai mari din tara, depasind cu 25-30% media de restul Romaniei", a declarat Ruxandra Stoian, director servicii consultanta resurse umane la PwC.
Studiul mai arata ca in majoritatea companiilor exista o tendinta de uniformizare a salariilor la nivel de middle-management.
"In 2004 diferenta era de 53% intre categoriile de management in favoarea directorilor financiari si de vanzari, dar anul acesta diferentele s-au estompat ca semn ca are loc o maturizare a pietei, companiile practicand un sistem de grile care evita diferentele foarte mari", a explicat Stoian. Ea adauga ca anul acesta diferenta a scazut pana la 21%.
Studiul PwC a mai aratat ca ponderea salariului fix in pachetul salarial s-a redus anul aceasta la 69%, fata de 71% in 2006, in favoarea bonusurilor variabile, care reprezinta 17% din pachetul salarial, si a beneficiilor, care contribuie cu 10%. Anul trecut, bonusurile variabile reprezentau 15% din salariu, iar beneficiile 9%.
Cele mai multe beneficii sunt acordate sub forma cadourilor pentru ocazii speciale (79%) si a tichetelor de masa (72%).
"Pentru anul viitor probabil ca vom vedea o continuare a cresterii ponderii beneficiilor, odata cu aparitia de noi tipuri de bonificatie, precum tichete de cresa sau pensii private", a mai spus reprezentantul PwC.
Studiul a fost realizat prin intervievarea a 187 de companii private, cu capital majoritar sau integral strain din 11 sectoare de activitate (farmaceutic, industrial, ITC, bunuri de larg consum, retail, banci, auto, distributie, agro-chimic, outsourcing si asigurari), care totalizeaza 150.000 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO