Eveniment

Bugetul a trecut pe deficit la cinci luni: 0,34% din PIB

Bugetul a trecut pe deficit la cinci luni: 0,34% din PIB

Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor

18.06.2008, 19:00 14

La finele perioadei ianuarie - aprilie, bugetul general inregistra un excedent de 1,07 mld lei, reprezentand 0,2% din PIB. Pe ansamblul bugetului, veniturile totale au avansat cu 48%, la 55,8 mld de lei, cresterea cheltuielilor fiind de 50,5%, la 54,7 mld lei.
Un avans important l-au inregistrat cheltuielile pentru investitii, care au ajuns in primele patru luni la 5,7 miliarde de lei, depasind dublul nivelului din aceeasi perioada a anului 2007.
Reprezentantii Finantelor au sustinut ca evolutia cheltuielior de investitii, poate fi privita ca un semnal cu privire la un inceput de utilizare liniara, echilibrata, a creditelor bugetare, spre deosebire de anii precedenti cand cea mai mare parte a fondurilor erau cheltuite de ministere spre finele anului. Guvernul a operat la inceputul lunii martie prima rectificare a bugetului pentru 2008, cu reduceri de cheltuieli la aproape toate ministerele, prin care deficitul programat pentru acest an a fost redus de la 2,75% din PIB la 2,3% din PIB.
Comisia Europeana a estimat ca deficitul bugetar va urca anul viitor la 3,7% din PIB, cu mult peste nivelul maxim de 3% admis in UE, si a recomandat Romaniei consolidarea finantelor publice prin cresterea disciplinei bugetare si continuarea reformelor economice.
Ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca bugetul pentru anul viitor va fi construit cel mai probabil pe un deficit de aproximativ 2% din PIB.
El a precizat ca toate avertizarile venite din partea CE, inclusiv cele privind presiunile electorale asupra bugetului au fost adresate intregului spectru politic, nu doar Executivului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO