Eveniment

Bugetul asigurarilor sociale, mai "curat"

02.12.2005, 20:23 16

Sistemul public de pensii a fost "curatat" de platile care nu au o legatura directa cu asigurarile sociale care privesc pensiile: incepand cu anul viitor, concediile medicale si alte indemnizatii vor fi suportate din bugetul asigurarilor sociale de sanatate, potrivit unei ordonante de guvern publicate in Monitorul Oficial.

Guvernul sustine ca plata concediilor medicale si a altor indemnizatii din bugetul asigurarilor sociale ar duce la grevarea acestuia, in detrimentul pensiilor, afectand astfel interesele persoanelor varstnice prin plata unei prestatii care nu constituie un risc social.

Platile care vor trece in sarcina Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate sunt cele pentru incapacitate temporara de munca, determinata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii, pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, pentru maternitate, pentru ingrijirea copilului bolnav si concediile medicale si indemnizatiile de risc maternal.

Incepand cu anul viitor, cota de contributii la aceste concedii si indemnizatii este stabilita la 0,75% din fondul de salarii sau, dupa caz, din indemnizatia de somaj sau din veniturile impozabile. Aceste contributii vor fi platite, dupa caz, de angajatori, de institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj sau individual, de catre cei care nu au statut de salariat, cum ar fi membrii asociatiilor familiale, persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente si altii.

Autoritatile spun ca, pe langa unele plati efectuate din fondul de pensii, care nu au o legatura directa cu acesta, o problema esentiala a sistemului public de pensii este numarul mare de persoane care nu platesc contributii la asigurarile sociale, care se ridica la aproximativ un milion. Pentru a rezolva aceasta problema, s-a inceput deja elaborarea unor proceduri pentru compararea bazei de date a Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi Sociale si a celei a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pentru a-i scoate in evidenta pe cei care intocmesc declaratii de contributii, dar nu le platesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO