Eveniment

Bugetul Bucurestiului, adoptat cu un minus de 280 mil. euro

06.04.2010, 23:10 27

Cheltuielile aprobate sunt intr-un cuantum de 5,6 miliarde delei, la venituri prognozate de 4,4 mld. lei - deficitul fiind,asadar, de 1,1 mld. lei adica de 280 mil. euro.

Aproape 40% din aceasta suma se duce pe subventii (caldura sitransport), iar greva de saptamana trecuta a soferilor de la RegiaTransportului in comun (RATB) a pus in lumina dificultateaMunicipalitatii in aceasta privinta.

Pentru viceprimarul Bucurestiului, Mircea Raicu, deficitulBucurestiului nu reprezinta un "dezastru", insa pentru consilierulCalin Murg, anul acesta va fi, daca nu o "catastrofa", unul "foartetrist".

Bucurestul asigura in jur de 22% din Produsul Intern Brut alRomaniei (18 miliarde de euro), dar veniturile proprii aleMuncipalitatii vor depasi anul acesta cu putin 1 mld. euro. Are ungrad de indatorare de 17% din venituri, adica la jumatate din ce-ipermite legea finantelor publice locale - 35% din venituri. Ar maifi loc de imprumuturi, nu este in situatia Iasiului, de pilda, carea ajuns la limita de sus.

Totusi, suma este mare. De unde are municipalitatea 280 mil.euro sa-si acopere cheltuielile care depasesc veniturile? In primulrand este vorba despre banii imprumutati de fostul edil AdrianVideanu - 130 mil. euro, pentru investitii, bani care zac invistieria BCR. Si zac pentru ca parcarile proiectate de Videanusunt si acum proiecte, ele se gasesc si in planul de investitii alactualului primar, Sorin Oprescu, dar se gaseau acolo si anultrecut. Aproape 90 de milioane de euro a "economisit" anul trecutMunicipalitatea din proiectele pe care nu le-a inceput, potrivitconsilierului Calin Murg. Asadar, afirma el, intr-un anume fel, inacest an deficitul poate fi acoperit de sumele imprumutate in aniitrecuti si necheltuite.

Ca si in anii trecuti, principalele cheltuieli vor fi suportatecu subventii - este vorba despre 40% din veniturile Capitalei. RATB- care inseamna jumatate din subventiile Bucurestiului - a avut in2008 venituri de 200 mil. euro. Eliminand subventiile - aproapedoua treimi din aceasta suma - se dovedeste ca Regia nu este decato gaura neagra.

"Cel mai prost gestionat transport public din intreaga Europaeste cel de la Viena. Un autobuz este deservit de 17 oameni laViena. Ei bine, la noi este deservit de 30 de oameni. RATB, la cele2.000 de mijloace de transport, are peste 12.000 de angajati",spune Murg.

Bugetul Capitalei a fost adoptat cu intarziere de o luna pentruca intre consilierii PD-L (majoritari) si primarul independentSorin Oprescu se repeta istoria de acum aproape zece ani candfostul edil, Traian Basescu, se razboia cu consilierii PSD(majoritari). Singurul proiect important pentru Bucuresti ce pareca va avansa anul acesta este cel al noului Stadion Lia Manoliu pecare, in 2012, ar urma sa se desfasoare o mare finala europeana defotbal. In rest, sunt doar proiecte de deschideri de licitatii sireparatii de strazi si stradute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO