Eveniment

Bugetul public avea un deficit de 1,14% din PIB in luna noiembrie

09.01.2008, 18:55 13

Bugetul general inregistra un deficit de 1,14% din PIB (circa 1,25 miliarde de euro) dupa primele 11 luni ale anului trecut, potrivit datelor publicate ieri de Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).
Practic, bugetul a trecut pe minus in luna noiembrie, dupa ce la finele lunii octombrie inregistra inca un surplus de circa 0,12% din PIB.
Statul a incasat venituri totale de peste 35,1 miliarde de euro in primele 11 luni ale anului trecut, in timp ce cheltuielile totale din aceeasi perioada au fost de 36,4 mld. euro. Diferenta o reprezinta deficitul bugetar de 1,14% din PIB.
Pentru sfarsitul anului trecut, Finantele estimeaza ca deficitul bugetar a fost de circa 1,4% din PIB, mult sub asteptari.
Initial, bugetul pe 2007 fusese construit avand la baza un deficit de 2,8% din PIB, care a fost apoi redus printr-o rectificare din toamna anului trecut la 2,4% din PIB (circa 2,5 mld. euro).
Insa estimarea de 1,4% din PIB pentru sfarsitul anului 2007 este mai mica decat ambele tinte stabilite de Finante. Cu alte cuvinte, realizarea unui deficit mai redus decat estimarile initiale arata o incapacitate a Guvernului de a cheltui fondurile publice, care a fost vizibila in executiile bugetare ale ultimilor trei ani.
Pe durata anului, bugetul public inregistra surplusuri consistente, pentru a trece pe deficit in ultimele doua luni ale anului. De altfel, in niciunul dintre ultimii trei ani Guvernul nu a reusit sa-si atinga tinta de deficit bugetar.
Anul trecut, veniturile bugetului general consolidat au crescut cu peste 20% (in lei, in termeni nominali) comparativ cu 2006.
Cu toate acestea, veniturile totale au fost cu aproximativ 3%-4% mai mici decat asteptarile (adica incasari mai mici cu peste un miliard de euro), potrivit informatiilor preliminare ale MEF. Ca urmare si cheltuielile publice au fost tinute in frau (comparativ cu programul), rezultand un deficit bugetar mai mic decat cel planificat.
Pentru anul acesta, bugetul general consolidat este construit pe o tinta de deficit de 2,7% din PIB (peste 3,6 miliarde de euro). Daca Executivul ar reusi sa atinga acest obiectiv, deficitul bugetar ar fi cel mai mare din ultimii 7 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO