Eveniment

Burse lunare mai mari ca un salariu minim pentru studenţii unei universităţi din România

Burse lunare mai mari ca un salariu minim pentru...

Autor: Adriana Mit, Mediafax

29.10.2017, 12:55 822

Cei mai buni studenţi care învaţă la Universitatea Politehnica din Timişoara primesc, din acest an academic, burse lunare mai mari decât un salariu minim pe economie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, Viorel Şerban, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că, din acest an academic, toţi studenţii care obţin media 10 vor primi burse lunare de 1.500 lei. De asemenea, au fost majorate şi bursele de merit oferite studenţilor cu medii peste 8.50, care sunt cuprinse între 600 şi 1.000 lei.

„Pentru studenţii de nota 10, s-a ajuns la 1.500 lei bursa pe lună, mai mare decât un salariu minim pe economie. Vorbim de valori nete, la care se mai pot adăuga şi bursele sociale. Deci, dacă un student are o condiţie modestă şi învaţă bine, poate depăşi 2.000 de lei bursa lunară. În general, bursele la Universitatea Politehnica sunt între 600 şi 1.000 lei pentru un student obişnuit, plus bursa socială, deci sunt valori destul de mari. Suntem printre puţinele universităţi din România care, pe lângă bursele oferite de statul român, oferim şi burse speciale, prin care promovăm performanţa nu doar în domeniul educaţional, ci şi cultural sau sportiv”, a afirmat Viorel Şerban.

Potrivit rectorului Universităţii Politehnica din Timişoara, şi cei mai buni masteranzi primesc burse care se apropie de 1.000 de lei pe lună. De asemenea, în viitorul apropiat, împreună cu câteva companii, Universitatea Politehnica va iniţia un proiect în premieră naţională, prin care vrea să sprijine financiar şi doctoranzii pentru a rămâne în instituţie.

„Ne dorim să sprijinim tinerii doctoranzi să rămână în Politehnica. De obicei, companiile sprijină tinerii să-i atragă la ele, dar au ajuns şi companiile la vorba noastră. Pentru a avea absolvenţi de calitate, trebuie să avem cadre didactice de calitate. Or cadre didactice de calitate rămân doar dacă există şi o motivaţie financiară, pentru că este foarte greu ca un tânăr de 25 de ani să se mulţumească cu 1.000 de euro salariu brut pe lună, când el poate obţine, la acelaşi volum de muncă, dublu sau triplu la o companie”, a mai explicat Viorel Şerban.

Potrivit rectorului Universităţii Politehnica din Timişoara, aproape 70% dintre studenţii instituţiei primesc burse de merit sau sociale. Doar 35% dintre studenţii înscrişi la universitatea timişoreană provin din judeţul Timiş.

La Universitatea Politehnica din Timişoara învaţă aproximativ 13.000 de studenţi, dintre care în jur de 4.000 sunt înscrişi în primul an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO