Eveniment

Capacitatea instalată în unităţi de producţie a energiei verzi ar putea creşte cu 57% anul viitor

Sursa foto - Shutterstock

Sursa foto - Shutterstock

Autor: Carol Dan

11.08.2014, 00:03 250

Puterea instalată în centralele electrice din surse regenerabile de energie acreditate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) pentru sistemul de promovare prin certificate verzi a ajuns anul trecut la 4.350 MW, de la 2.300 MW în 2012, cu 1.000 MW mai mult decât se aşteptau autorităţile.

Pentru acest an, autorităţile anticipează că vor fi puşi în funcţiune 1.400 MW, iar anul vor fi adăugaţi încă 1.100 MW, ajungând la un total de 6.850 MW.

"Capacităţile menţionate au fost luate în considerare cu defalcare pe tehnologii de producere şi cu factorii de capacitate rezultaţi din analizele de monitorizare", potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Economiei şi Departamentul pentru Energie.

Cei 4.350 MW instalaţi până la sfârşitul anului trecut dotează 395 de parcuri fotovoltaice, 77 de microhidrocentrale, 73 de parcuri eoliene şi 14 centrale pe biomasă.

România are capacităţi de producţie a energiei de peste 20.000 MW.

Guvernul sprijină producţia de energie din surse regenerabile prin ajutor de stat reprezentat de certificate verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând certificatele verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

În ultimii ani Guvernul a luat însă o serie de măsuri de reducere a acestui sprijin, ca urmare a creşterii valorii facturilor la electricitate atât pentru populaţie, cât şi pentru companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO