Eveniment

Capitalişti români, uniţi-vă! Trebuie să rezistaţi

27.06.2010, 23:50 93

În 1848, când sistemul financiar european de creditare era încolaps, holera făcea ravagii, recoltele agricole erau distruse,proletariatul urban îşi cerea drepturile, Karl Marx lansa înManifestul Partidului Comunist o frază care a făcut carieră,devenind una dintre cele mai cunoscute lozinci din lume: "Proletaridin toate ţările, uniţi-vă!". După 162 de ani, această lozincă artrebui puţin adaptată la realităţile româneşti, dar de parteacealaltă a baricadei: "Capitalişti români, indiferent dacă sunteţiantreprenori mai mari sau mici, manageri la companii cu acţionariromâni sau conduceţi multinaţionalele, uniţi-vă!". Sunt vremurigrele, dar trebuie să rezistaţi, să supravieţuiţi, nu trebuie să văabandonaţi afacerile, brandurile, angajaţii, tot ce aţi construit,pentru că nu mai rezistaţi financiar şi psihic, pentru că aţiobosit să vă luptaţi cu scăderea pieţei, cu lipsa de clienţi, culipsa de cash, cu băncile care vă cresc dobânzile când ar trebui săvi le scadă, cu cei care vă datorează bani, dar şi cu cei cărora ledatoraţi bani, cu angajaţii cărora trebuie să le tăiaţi salariilesau chiar să-i daţi afară, cu statul care în loc să vă reducătaxele vi le măreşte sau cu politicienii şi funcţionarii statuluicare vă cer "bani" pentru că aveţi de unde să daţi. Urmează unadintre cele mai dificile perioade pentru economie şi businessulprivat. România nu a experimentat aşa ceva până acum. În urmă cu10-20 de ani, cei care şi-au luat soarta în mâini deschizându-şi oafacere nu aveau nimic de pierdut, dar acum au. Creşterea TVA de la19% la 24% ca reacţie imediată a Guvernului după decizia CurţiiConstituţionale de invalidare a tăierii pensiilor (cu 5 la 4 lavot) cu 15% ca parte a programului de austeritate va aducecreşterea inflaţiei, a cursului euro, a dobânzilor, reduceri deconsum, tăieri de salarii şi un nou val de concedieri, încetinindastfel ieşirea economiei din recesiune. Aceste lucruri nu vor fiatât de dramatice cum credem acum, deoarece fiecare companie îşi vaadapta preţurile bunurilor şi serviciilor la cererea efectivă dinpiaţă, şi nu neapărat va urca preţurile cu echivalentul majorăriiTVA. Cursul şi inflatia vor fi ţinute într-o marjă acceptabilă cuajutorul rezervelor valutare ale BNR (acum ar trebui să se vadă căîmprumutul de la FMI nu a fost luat degeaba).

Din păcate, economia, mediul de afaceri, antreprenorii,companiile, angajaţii au avut o şansă economică extraordinară între2005 şi 2008 pe care o pierd acum, din cauza luptelor politice, dincauza proastei administrări a statului (economistul-şef al BNRspune că guvernul Năstase, social democrat, a fost mai responsabilîn administrarea ţării decât cel liberal, guvernul Tăriceanu), darşi a faptului că au rămas constant la mâna clasei politice şi aadministraţiei fiscale, sanitare, medicale, judecătoreşti etc.Pentru că se bazează şi pe contracte cu statul, pe politicieni cândvor să schimbe o lege, pe primar, prefect, ministru etc, cei careconduc afacerile private - fie în calitate de proprietari, fieexecutivi - şi care aduc peste 70% din PIB anual, au lăsat caguvernul să angajeze oamenii peste cât angajau ei sau chiar dădeauoameni afară, au lăsat ca salariile la stat să fie cu 50% mai maridecât îşi plăteau propriii angajaţi, au luat credite ieftine de labănci pentru firmă, dar nu au avut grijă ca şi salariaţii lor săobţină un cost mai bun. Fiecare plăteşte.

Dar mai mult ca oricând mediul de afaceri trebuie să se uneascăacum pentru a nu mai lăsa ca Guvernul să ajungă în situaţia de amajora taxele, de a veni să strângă bani tot din sectorul privatpentru că aparatul de stat nu poate fi restructurat la timpdeoarece au fost alegeri fie parlamentare, fie prezidenţiale.

Capitalişti români, uniţi-vă! Trebuie să rezistaţi acesteiperioade dificile. Nu lăsaţi afacerile să se prăbuşească, chiardacă nu mai găsiţi energie să traversaţi această perioadă.

Se întâmplă şi lucruri bune în economie

  • Continuaţi-vă extinderea: puteţi lua cele mai bune spaţii lachirii mici.
  • Real şi Mega Image aduc încă 60 mil. euro pentru extindere
  • H&M deschide în primăvară un magazin pe două etaje înBăneasa
  • Bicicletele iau faţa maşinilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO