Eveniment

Cazul Puwak e analizat de Comisia Europeana

03.09.2003, 00:00 16



O echipa de audit a Comisiei Europene va sosi saptamana aceasta la Bucuresti, pentru a analiza toate elementele existente in cazul Puwak.



Seful Delegatiei Comisiei Europene Jonathan Scheele a spus ieri ca OLAF - Oficiului de Lupta Antifrauda, corpul de control al institutiilor europene - a fost informat in legatura cu presupusele nereguli, iar centrul Leonardo da Vinci in Romania urmeaza sa stranga toate informatiile necesare.



"Comisia Europeana doreste sa reaminteasca politica ei de toleranta zero fata de cazurile de coruptie in utilizarea fondurilor Uniunii Europene. Ca regula generala, toate cheltuielile sunt monitorizate in diversele etape ale unui proiect. Mai mult, cand exista suspiciuni privind posibile nereguli, se realizeaza o ancheta. Daca se constata ca s-au facut plati in mod incorect, ca rezultat al acestor nereguli, Comisia Europeana cere autoritatilor responsabile sa ramburseze sumele respective la bugetul Uniunii Europene", a declarat Scheele care a precizat ca declaratia sa este urmarea unor intrebari ale presei in cazul Puwak.



Ministrul Integrarii europene, Hildegard Puwak, a facut o declaratie de presa in care spune ca apreciaza rapiditatea cu care Comisia Europeana a actionat pentru clarificarea situatiei generate de aparitia in presa a unor anumite materiale care incercau sa acrediteze ideea folosirii incorecte a unor fonduri europene prin proiecte care au fost selectionate si atribuite in cadrul programului Leonardo da Vinci, unor firme apartinand sotului si fiului sau. Puwak isi exprima speranta ca, in urma verificarii pe care o va face OLAF in urma solicitarii sale, va exista un raspuns complet si definitiv acuzatiile la adresa sa.



Presa centrala a relatat ca doua societati comerciale, apartinand sotului si fiului ministrului Integrarii Europene, Hildegard Puwak, au obtinut de la UE o finantare totala in valoare de 150.000 de euro, in cadrul programului de formare profesionala Leonardo da Vinci. Potrivit BBC, care citeaza responsabili ai programului Leonardo da Vinci, doua dintre proiectele in cauza au fost depuse pe 19 ianuarie 2001 si au fost aprobate pe 24 aprilie 2001, in timpul mandatului ministrului integrarii.



Partidul de guvernamant a sustinut-o neconditionat pe Hildegard Puwak, refuzand sa faca ample comentarii. PSD a considerat cazul inchis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO