Eveniment

CE a decis sa ne dea banii la inceputul lui martie. FMI hotaraste maine

17.02.2010, 23:07 20

Romania va primi la inceputul lunii martie urmatoarea transa dinimprumutul de la Comisia Europeana (CE), de 1 mld. euro, board-ulFMI urmand sa decida maine cand va elibera cele doua transe deimprumut, de 2,3 mld. euro.

"Ministrii de finante au aprobat decizia revizuita privindacordarea imprumutului pentru Romania in vederea sprijiniriibalantei de plati pe termen mediu. (...) In ceea ce privesteasistenta financiara pe termen mediu, urmare a adoptarii noiiDecizii, Romania va primi urmatoarea transa din imprumut, invaloare de 1 mld. euro, la inceputul lunii martie", potrivitMinisterului Finantelor.

Consiliul ECOFIN, responsabil de afacerile economice sifinanciare in UE, a mai aprobat si propunerea Comisiei de amanarecu un an, pana in 2012, a tintei pentru Romania de aducere adeficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB.

Board-ul FMI va discuta maine raportul de evaluare privind adoua si a treia revizuire a acordului stand-by cu Romania, pentruaprobarea eliberarii urmatoarelor doua transe din imprumut. Lasfarsitul lunii ianuarie, o misiune comuna a FMI, Comisiei Europenesi Bancii Mondiale s-a aflat la Bucuresti pentru a doua si a treiaevaluare a acordului stand-by. Evaluarea a fost finalizata intr-onota optimista, reprezentantii finantatorilor internationalisustinand insa importanta continuarii reformelor agreate.

Jeffrey Franks, seful misiunii, a spus la finalul vizitei ca varecomanda board-ului de la Washington sa elibereze urmatoarele douatranse pentru Romania, de 2,3 mld. euro, din care jumatate pentrurezerva valutara a BNR si jumatate pentru finantarea deficituluibugetar. Ar putea fi pentru ultima data cand banii Fondului ajungsi la buget.

Eliberarea acestor transe de la FMI si CE a fost amanata dincauza instabilitatii politice din Romania de la finalul anuluitrecut. Pana acum, Romania a primit doua transe de la FMI, deaproximativ 7 mld. euro, precum si prima transa de la UE, de 1,5mld. euro.

O noua misiune a FMI va veni la Bucuresti la sfarsitul luniiaprilie - inceputul lunii mai, pentru a evalua criteriileindeplinite de Romania in primul trimestru, iar urmatoarea transaar putea fi eliberata la jumatatea lunii iunie.

Romania ar trebui sa ajusteze in acest an deficitul bugetar dela 7,3% din PIB la 5,9% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO