Eveniment

Ce a restructurat Guvernul: 9.000 de posturi vacante

15.04.2010, 23:06 33

Ministrii i-au explicat premierului Emil Boc in sedinta demiercuri a Guvernului de ce in statistici nu se regasesc reducerilede personal si, corespunzator, reducerile de cheltuieli care ar fitrebuit sa rezulte in urma comasarii sau desfiintarii agentiilorguvernamentale sau a aplicarii legii unice a salarizarii.Majoritatea posturilor care au fost eliminate din scheme erauvacante si nebugetate, au aratat ministrii, potrivit unor surseguvernamentale.

Mai multi ministri ai Guvernului - intre care Elena Udrea AttilaCseke si Mihail Dumitru - au sustinut, dupa sedinta de guvern demiercuri, ca nu-si mai aduc aminte daca in respectiva sedinta s-aanalizat restructurarea in agentiile din subordinea ministerelor,insa o astfel de discutie a avut loc - si ea a intervenit in urmaacuzatiilor presedintelui Traian Basescu ca in statistici nu se vadrestructurarile de personal anuntate.

Premierul le-a cerut ministrilor sa prezinte in trei saptamani oorganigrama a institutiilor mult mai redusa - aceasta urmand sa fieo a doua etapa a restructurarii, mai radicala decat Legea 329/2009prin care au fost reduse agentiile guvernamentale. Aceasta prevedeaca vor fi reduse 9.300 de posturi, adica 20% din functiile bugetatein aceste structuri.

Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR)Cristian Parvan spune ca reducerea cheltuielilor ar trebui sainceapa cu administratia locala si amendeaza faptul ca toatereducerile anuntate s-au facut fara o analiza de impact. Pe de altaparte, afirma el, sindicatele nu au dreptate cand spun careducerile de personal ar da peste cap sistemul. "Sa seexternalizeze anumite activitati, de ce sa nu se poata? Daca insistemul privat s-a putut, de ce sa nu se poata la stat?", afirmael.

Guvernul s-a angajat in negocierile cu FMI sa reduca in 2010cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB prin disponibilizari insectorul public.

Analistul Laurian Lungu, managing partner al Macroanalitica,spune ca in statistici se vede deja o usoara scadere acheltuielilor guvernamentale si ele ar mai putea scadea. Insaproblema cheltuielilor Guvernului, spune el, este mai simpla decatcea a veniturilor sale pentru ca Guvernul trebuie sa se incadrezein tinta de deficit bugetar (5,9% in 2010, convenit cu FMI - n.n.). "Din cheltuieli, inclusiv cele cu personalul, poti sa tai, darveniturile tin de revenirea economiei, iar daca veniturile nucresc, oricat ai scadea cheltuielile, spre toamna ar putea incepe odiscutie despre majorarea impozitelor."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO