Eveniment

Ce contracte de asigurări au companiile de stat Metrorex, CFR Călători şi RATB care transportă persoane

Ce contracte de asigurări au companiile de stat...

Autor: Mirabela Tiron

26.06.2013, 21:01 236

ZF a solicitat transportatorilor de stat CFR Călători, RATB şi Metrorex infor­maţii legate de valoarea poliţelor de asi­gurări pentru pasageri şi bagaje, a primelor plătite anual şi a contractelor încheiate cu asiguratori, în cazul în care acestea există. A primit răspuns doar de la CFR Călători.

Oficialii de la biroul de comunicare al transportatorului de pasageri pe calea ferată CFR Călători, care vinde anual circa 50-60 de milioane de bilete de tren, au transmis că firma nu are contractate servicii de asigurare pasageri şi bagaje cu companii specializate. „CFR Călători deţine un depozit de garanţie bancară pentru eventuale despăgubiri pentru pasageri în caz de accidente - în condiţiile Regulamentului EU 1371 – 2007. Răspunderea operatorului de transport şi daunele interese ce pot fi acordate în caz de accidente, rănirea sau decesul călătorilor şi sunt prevăzute în O.G. nr. 7/2005 pentru aprobarea Regulamentului privind transportul pe căile ferate din România“, au transmis oficialii de la biroul de presă al CFR Călători.

În activitatea companiei nu sunt incluse servicii de transport coletărie şi bagaje neînsoţite. „Pe durata transpor­tului responsabilitatea în ceea ce priveşte paza bagajelor pasagerilor revine acestora“, potrivit CFR Călători.

Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) nu a răspuns solicitării ZF, însă potrivit unor declaraţii de anul trecut ale oficialilor companiei, aceasta ar avea contracte pentru servicii de asigurare a pasagerilor şi a bagajelor. În prezent, parcul RATB este asigurat RCA de City Insurance şi Euroins, un contract atribuit prin licitaţie în august 2012 pentru suma de 1,93 mil. lei (circa 430.000 euro), potrivit datelor de pe  e-licitaţie.ro.

Ce spune ordonanţa nr. 7/2005 despre răspunderea pe care o are CFR Călători în caz de accident

Articolul 22:

  • Operatorul de transport feroviar răspunde de paguba care rezultă din decesul, rănirea sau orice altă vătămare a integrităţii fizice ori mintale a călătorului, provocată printr-un accident, în legătură cu exploatarea feroviară, produs în timpul cât călătorul se află în vehicule sau în spaţii aferente operatorului, respectiv când intră sau iese din acestea.
  • Operatorul de transport feroviar este, de asemenea, răspunzător de paguba care rezultă din pierderea totală sau parţială ori din avarierea obiectelor pe care călătorul, victimă a unui astfel de accident, le avea asupra sa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO